Samsun’da Ev Kiraları 2 Katına Çıktı

Üniversitelerde yüz yüze eğitime geçilmesinin gündeme gelmesinin ardından, Samsun'da üniversitenin bulunduğu Atakum’da ev kiraları iki katına çıktı.

29.08.2021-17:09 - (Son Güncelleme: 29.08.2021-17:14) Samsun’da Ev Kiraları 2 Katına Çıktı

Koronavirüs nedeniyle yüz yüze eğitime uzun bir süre ara verilmişti. Hal böyle olunca şehir dışında eğitim gören birçok öğrenci, üniversitedeki evlerini kapatıp ailelerinin yanına dönmüştü. Ancak yeni yapılan düzenlemelerde bu yıl yüz yüze eğitimin gerçekleşeceği bilgisinin yer almasının ardından, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi çevresindeki evlerin kiraları 2 katına çıktı. 

Samsun’da eğitim gören öğrencilerin yoğunlukta olduğu Atakum ilçesinde, geçen sene 800 TL olan kiralık evler bu yıl 1600 TL’ye yükseldi. 

KİRALIK EV FİYATLARI 2 KATINA ÇIKTI

Merakla beklenen yeni dönem eğitimin yüz yüze olup olmayacağı, geçtiğimiz günlerde netlik kazandı. Yapılan yüz yüze eğitim açıklamasından sonra ev bulma telaşına düşen üniversite öğrencileri, ev kiralarının 2 katına çıkması ile şaşkına uğradı. Özellikte Samsun’da, üniversite öğrencilerinin ağırlıklı olduğu Atakum ilçesinde, evlerin geçen yıla oranla hayli zamlandığını ifade eden Emlakçı Mustafa Kocaman, ‘2 yıl önce kente gelen öğrencilerin, 750-800 liraya tuttuğu daireler, şu anda 2 bin liraya yaklaşmış durumda. Bunu fırsatçılık olarak algılamak ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemiyorum ama bunda çeşitli etkenler söz konusu. Öğrencilere ve ev kiralayacak vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuda ev sahiplerinden tabi ki bizim de istirhamımız oluyor, fedakarlıkta bulunmaları gerekiyor. Çünkü insanlar burada konakladıkça dairelerinin değeri artıyor. Aynı zamanda hazır kiracılı dairelerin satışları yatırımcı bazlı bakıldığı zaman daha hızlı olabiliyor. Bunları da göz önünde bulundurursak 2+1 dairelerin şu anda fiyatları bin 600 ve 2 bin 500 lira arasında değişiyor. 3+1 dairelerin fiyatları 2 bin lirayla 3 bin lira arasında değişiyor hatta 4 bin lira kira isteyen vatandaşlarımız bile var’ şeklinde konuştu. 

SIĞINMACI OLANLAR KİRA BEDELİNİ ARTIRIYOR

Ülkemize gelen sığınmacıların yüksek meblalara ev kiralamalarının genel olarak piyasayı etkilediğini dile getiren Kocaman, ‘Bu durum, piyasayı inanılmaz derecede etkiliyor. Yeni evli bir çiftin, 3+1 daireyi bin 500 liraya tutabileceği yerde Iraklı ya da Suriyeli biri gelip bu daireleri 2 bin-2 bin 500 liraya tutabiliyor. Bu da mal sahiplerini emsal göstermek zorunda kılıyor. Bu da haliyle kira fiyatlarını aşırı derecede arttırıyor. Okul açıldığında öğrencilerin konaklama ihtiyacı zaruri hale geliyor. Yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler ev arıyor. Eksiden 3-4 öğrenci, 800 liraya bir daire kiralayabiliyordu ama artık öyle rakamlar yok. Bugün 4 kişinin en kötü ihtimalle 2 bin lirayı gözden çıkartması gerekiyor. Bazı ev sahipleri, öğrenci başına kira alarak fırsatçılık yapıyor. Biz buna kesinlikle karşıyız ve özellikle rica ediyoruz, bu tarz konuları bizimle paylaşın. Çünkü bunun gerekli yaptırımları var. Devletimiz tarafından kontrol ediliyor. Kişi başı kira diye bir şey söz konusu değil. Bir dairenin bir ederi vardır. 2 bin lira ise 2 bin liradır. Öğrencilerin kira konusunda tepkileri inanılmaz derecede fazla. Şu anda ne yapacağını inanın kimse bilmiyor’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal