İlk adet (regl) nasıl olur, belirtileri nelerdir? İlk adet kanaması kaç gün sürer? Regl hakkında merak edilenler

Ergenlik dönemiyle beraber genç kızlar ilk adetle de karşılaşırlar. Bu dönem pek çok genç kız için merak edilen ve anlaşılmak istenen sorularla doludur. Genel olarak en yalın haliyle regl olma vajinal kanamayı ifade etmektedir. Kişiye göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 12 ya da 13 yaş civarında genç kızlar ilk adetleriyle karşılaşırlar....

30.05.2022-18:26 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-18:26) İlk adet (regl) nasıl olur, belirtileri nelerdir? İlk adet kanaması kaç gün sürer? Regl hakkında merak edilenler

Ergenlik dönemine girilmesiyle birlikte genç kızlar ilk adetlerini olur. Bu dönemde birçok genç kızın aklında bu duruma dair pek soru işareti oluşur. Peki, ilk adet (regl) nasıl olur, belirtileri nelerdir? İlk adet kanaması kaç gün sürer? Regl hakkında merak edilenler...

Genç kızların belli yaşa ulaştıklarında, ki bu kişiye göre değişiklik gösterebilir, yani ergenlik dönemlerine adım attıklarında ilk adet kanamasıyla karşılaşır. Adet ya da bir diğer ismiyle regli en basit haliyle anlatmak gerekirse vajinal kanama olarak ifade edilmektedir.

Ortalama olarak 12-13 yaşları civarında (kişiye göre değişiklik gösterebilir) genç kızlar ilk adet kanamalarını yaşar. Bu durumla karşı karşıya kalan ve kalacak olan birçok genç kızın ise bahsi geçen konu hakkında pek çok sorusu bulunmaktadır.

regl

İlk adet (regl) belirtileri nedir?

Adet belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yani bu durumda ilk adet olacak genç bir kızın yaşayacağı durumlarda farklılıklar olur. En belirgin özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:

- ilk olarak ergenlik dönemine geçiş yapan genç kızların göğüsleri belirgin hale gelmeye başlar. Göğüslerin belirginleşmeye başlamasıyla birlikte gelişimini yaklaşık olarak 2-3 sene de tamamlar. Eğer göğüslerde gelişim başladıysa bu durum yaklaşık olarak 2-3 sene sonra adet olabileceği anlamını taşımaktadır.

- Regl belirtilerinin bir başkası da cinsel organda tüylenmenin başlamasıdır. Cinsel organda tüylenmelerin başlaması da adet olunacağının habercisidir.

- Regl belirtilerinin en önemlisi de vajinal akıntılardır. Bu akıntıların sarıya dönük bir renkte ya da beyaz olması mümkündür.

- Adet olunacak zamanın yaklaşmasıyla göğüslerde acı hissi ve hassasiyet, halsizlik gibi durumlar hissedilebilir.

İlk adet kanaması ne renk olur

İlk adet kanaması kaç gün sürer?

En çok merak edilen konular arasında yer alan ilk adet kanamasının kaç gün sürdüğü sorusuna tamamen bir yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimilerinde sadece bir lekelenme olabilirken, kimilerindeyse kanama gerçekleşebilir. Hatta bazı kişilerde kanama açık renkte olabilirken bazılarındaysa kahveye dönük bir renk bile olabilmektedir.

Adet döneminin düzenli bir şekilde olması ve kanama miktarı yaklaşık olarak 2-3 yılın içerisinde belirli bir döngüye ve miktara ulaşır. Kısacası ilk reglin kaç gün süreceği hakkında kesin bir bilgi verilememekle birlikte kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Regl süresi 1 gün ila 5 gün arasında devam edebilir.

İlk regl nasıl olur?

Birçok kişi ilk adet kanamalarının yoğun olmadığını, bazı kişiler ise sadece lekelenmenin meydana geldiğini söylemektedir. Kısacası bazı kişiler il regllerini sadece bir lekelenme olarak da yaşayabilmektedir.

İlk adet kanamasının rengi de herkes de farklı görülebilmektedir. Kimilerinde kahverengi olabilirken kimilerinde ise kanın normal renginde kanamalar yaşanabilir.

ilk adet kanaması kaç yaşında olur

İlk adet kanaması ne renk olur?

Herkes de farklılık gösteren ilk adet kanamasının rengi genellikle kahverengi tonlarında başlayarak daha sonra normal kan rengine dönebilir. Fakat bazen de kahverengi tonlarında başlayıp aynı şekilde devam ederek son bulabilir. Bunda korkulacak herhangi bir durum bulunmamaktadır.

İlk adet kaç yaşında olunur?

İlk adetin gerçekleşeceği yaş aralıkları yine kişiden kişiye farklılıklar gösterebilirken 10 ila 14 yaş aralığında ilk adet kanamasının olması beklenir.

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal