İkinci El Otomobil Alım Satımında Yeni Dönem Başlıyor

Coronavirüs sürecinde evlerinde kalan vatandaşlar, ikinci el araç alım satımını internete kaydı. Fakat bunu fırsat gören dolandırıcılar da sahte ilanlarla vatandaşları dolandırmaya başladı.

02.05.2020-11:24 - (Son Güncelleme: 02.05.2020-10:59) İkinci El Otomobil Alım Satımında Yeni Dönem Başlıyor
Sahte ikinci el ilanlar üzerine harekete geçen devlet, ticari ilanları sorumlu işletmelerin vermesiyle sahte ilanlar için ilan sayfalarına da yükümlülük getirilecek tedbirler alıyor. Yoğun şikayetler üzerine Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışında, "sahte ilanla dolandırıcılığa" son vermek için kolları sıvadı.

Coronavirüs sürecinde evlerinde kalan vatandaşlar, ikinci el araç alım satımını internete kaydı. Fakat bunu fırsat gören dolandırıcılar da sahte ilanlarla vatandaşları dolandırmaya başladı.

Gelen yoğun şikayetler üzerine Ticaret Bakanlığı, ikinci el taşıt satışında, “sahte ilanla dolandırıcılığı” son vermek için çalışma başlattı.

Vatandaşlar, Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvurarak ikinci el araç satışında dezavantajlar oluştuğu ve sürekli dolandırıcılıkla karşı karşıya kalındığını belirttiler.

Başvuruda bu piyasada satıcılarla yorum, puanlama benzeri satış sonrası değerlendirmenin olmaması sebebiyle bir takım olumsuzluklar olduğu, mağduriyetlerin giderilmesi için kanuni hazırlıklar yapılarak daha şeffaf ve güvenli bir satış ortamının sağlanması talep edildi. TBMM Dilekçe Komisyonu başvuruyu işleme alarak Ticaret Bakanlığı’na yolladı.

Bakanlıktan kısa müddet önce Meclise gelen resmi yazıda, bir takım internet sayfalarında gerek bireysel gerekse ticari amaçlarla verilen ikinci el motorlu kara aracı ilanlarının yayımlandığı, bu sayfalarda konu olan araçların alım satımının yapılmadığı belirtildi.

2. el motorlu kara aracı ticaretinin, 2. El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile düzenlendiğini hatırlatan bakanlık, “söz konusu yönetmelikte, şikayete konu ilan siteleri için öngörülmüş herhangi bir yükümlülüğe yer verilmediğini” belirtti. Bakanlık, 2. el araç satışındaki ilan sistematiği ve internet sayfalarıyla ilgili yönetmelikte değişiklik çalışması başlatıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yönetmelikte değişiklik çalışmaları İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olup bu çalışmalarda internet sitelerindeki ticari ilanların bakanlığımızca yetkilendirilmiş işletmeler tarafından verilebilmesini sağlamaya yönelik kontrol ve doğrulama mekanizmaları ile bu sitelerin konuya ilişkin yükümlülükleri ele alınmaktadır.”

Bakanlık, 2. el taşıt ticaretinde garanti ile ayıplı mal ile ilgili düzenlemenin altını çizerek 2. el araç ve arazi aracının bir takım parçalarının aracın satışından itibaren 3 ay ya da 5 bin kilometre boyunca, satışı yapan işletmenin garantisi altında olduğunu söyledi.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ayıplı mal ile hizmetlerle ilgili kararların ikinci el motorlu kara aracı ticaretine konu araçlar ilgili de uygulanacağına işaret eden bakanlık, "Garanti verme yükümlülüğü taşıt satışını yapan işletmeye ait olup satışa aracılık eden ilan sitelerinin herhangi bir yükümlülüğü yoktur.

Tüketicilerin kendi aralarında gerçekleştirdiği, başka bir ifadeyle ticari niteliğe haiz olmayan ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım işlemleri yönetmelik kapsamında yer almadığından, bu hususta yükümlülük getirilmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" diye konuştu.

Taşıt fiyatının bakanlıkça veya TSE aracılığıyla belgelendirilen tarafsız kurumlarca belirlenmesiyle ilgili “Fiyatın serbest piyasa koşullarında belirlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir” ifadelerini kullanan bakanlık, ikinci el araç alım satımı neticesinde uyuşmazlıklarda satıcının ayıplı maldan yükümlülüğünün 1 seneden az olamayacağını hatırlattı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal