İğde Neye İyi Gelir, Nasıl Yenir?

Kış aylarında güçlü bir bağışıklık için uzmanlar tarafından tavsiye edilen iğdenin faydaları nelerdir? İğde çayının faydaları nelerdir? İğde nasıl yenir? İğde kürü nasıl hazırlanır? Detaylar haberimizde...

01.12.2018-17:14 - (Son Güncelleme: 22.11.2021-18:27)İğde Neye İyi Gelir, Nasıl Yenir?

Uzakdoğu ülkelerinde mucize besin olarak geçen iğde Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilmektedir. İğde, Türkiye’de karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde görülmektedir. Meyvenin dünya genelinde adı Elaeagnus'tur.

İĞDENİN FAYDALARI NELERDİR?

- İğde magnezyum bakımından zengin bir besindir kış aylarında güçlü bir bağışıklık için tavsiye edilmektedir.

- İğde Uzakdoğu ülkelerinde cilt rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.

- İğde mide kasını güçlendirerek çalışma fonksiyonunu artırmaktadır aynı zamanda mide duvarındaki mukozun asitten etkilenmesini önleyerek öğütmesini destekler. 

- İğde aşırı tüketildiğinde gaz yapabilir ölçülü tüketilmelidir.

- İğde çiğ olarak tüketildiğinde tükürük bezlerindeki enfeksiyonu temizlemektedir.

- İğde ağız içindeki bakterilerin sayısını azaltıp diş ve diş etini güçlendirmektedir.

- Yüksek miktarda omega 7 yağı barındıran iğde vücuttaki kolejanı artırmada konusunda oldukça etkilidir. Bu özelliği sayesinde cildin ve saç köklerindeki hücrelerin yenilenmesine katkı sunar.

- İğde karaciğerdeki toksinleri temizlemektedir.

- İğde kötü kolesterolü düşürerek damar sağlığını korumaktadır.

İĞDE NASIL TÜKETİLİR?


- İğde taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. İçerinde unlu bir eti olan iğdenin reçeli de yapılabilir. 

- İğdenin sahip olduğu aroması sayesinde kompostosu da yapılabilmektedir.

- Uzak doğuda iğdenin çekirdeğinden çay yapılmaktadır.

- İğdenin eti ise kurutularak un haline getirilip çeşitli yerlerde tüketilebilir. Bazı yerlerde içeriğindeki omega 7 yağı çıkartılarak cilt hastalıklarında kullanılmaktadır.

İĞDE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

- Sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunan iğde çayı özellikle ara öğünlerden önce tüketilir.

- İğde çayı kuru öksürüğü gidermeye yardımcı olmaktadır.

- İğde çayı aynı zamanda sindirimdeki serbest radikalli hücreleri temizleyip metabolizmayı hızlandırmaktadır

- İğde çayı bağırsaklardaki flora sayısını dengeleyerek ishal, kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelmektedir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ TEMİZLEYEN İĞDE KÜRÜ

Sindirimi temizlemede etkili olan iğde kürünün en önemli özelliği safra kesesindeki taşları düşürmesidir. Safra kesesi taşlarına karşı doğal bir ilaç olan iğde kürünü hazırlamak için, kaynamış suyun içerisine iğdenin kabuklarını açarak iç kısmını çekirdeği ile beraber ilave edin. 5 dakika boyunca kaynatın, süzdükten sonra sabahları ilk öğün olarak bir bardak iğde çayı tüketin.

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal