Siyah kuşburnunun faydaları nelerdir?

Kuşburnu genellikle çay ve marmelat olarak tüketilse de ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Kuşburnu faydalarını sizin için bir araya getirdik. İşte her derde deva kuşburnunun yararları...

09.05.2020-16:10 - (Son Güncelleme: 29.07.2022-16:48)

Kuşburnu bitkisi, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde doğal olarak yetişebilir çalı formunda olan bu bitkinin boyu 1-3 metre aralığındadır. Kuşburnu genellikle çay ve marmelat olarak tüketilse de ilaç yapımında da kullanılmaktadır.

Kanserine iyi gelen mucize 

Meme kanseri erken teşhis, doğru tedavi ve sağlıklı beslenme ile önlemek mümkün. Bayburt Üniversitesinde yapılan araştırmada, siyah kuşburnu meyve özütünün meme kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettiği ortaya çıktı.

Siyah kuşburnunun içindeki C vitamini, limona oranla 60 kat daha fazladır. Bunun dışında antiviral, anti bakteriyel, antioksidan içeriği ile solunum yolu, kanser, kolesterol, şeker ve böbrek rahatsızlıklarına karşı oldukça faydalıdır.

Siyah kuşburnu ülkemizde yalnızca Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Erzurum'da yetişmektedir. C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesi siyah kuşburnudur.


- C vitamini açısından zengin olan kuşburnu öksürük ve soğuk algınlığına karşı oldukça etkilidir.

- Kuşburnu artritik eklemler üzerinde oldukça etkilidir, artrit yakınmalarını hafifletmeye katkı sağlar.

- Kuşburnu cilt sağlığına yararlı katkılar sunmaktadır. Kuşburnu yağının kozmetik endüstrisinde uzun bir kullanım geçmişi vardır. 

- Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda kuşburnu meyvesi kabuğunun, mide ağrısını önlemeye ve diğer sindirim problemlerini tedavi etmeye katkı sunduğu açıklanmıştır.

- Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre, kuşburnu kan basıncını önemli oranda dengeliyor.

- Kuşburnu çayı, kalp krizi ve kan pıhtıları dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturmaktadır.

- Kuşburnu özü obeziteyi önleyerek  iç organlardaki yağı azaltmak için faydalıdır.

Kuşburnu nasıl kurutulur?

Birçok faydasıyla insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakan kuşburnunu doğal yollar ile kurutmak isterseniz yapmanız gereken şey çok basittir. Kimyasal kullanmadan, kuşburnunu kurutmak için ilk olarak yıkamanız gerekmektedir sonrasında güneşte temiz bir kağıt üzerinde kurutulabilir. 

Kuşburnu marmelatı tarifi

Malzemeler:

- 3 kg. kuşburnu

- 1,5 kg. şeker

- 2 litre su


Marmelat hazırlanışı: İnce kabuklu ve etli kuşburnu seçmeye özen gösterin. Kuşburnu meyvelerinin sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını bıçak yardımı ile kesin. Her iki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini yıkayarak düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyede olacak kadar su ekleyin ve 45 dakika iyice yumuşayınca dek kuşburnunu haşlayın. Kuşburnunun iyice yumuşadığına emin olduğunuzda kuşburnu meyvelerini tencerenin içindeyken ezin.  Ezilmiş kuşburnu meyveleri sıcakken altına genişçe bir kase yerleştirdiğiniz ince delikli bir süzgeçten geçirin. Kuşburnunu büyükçe bir tahta kaşıkla bastırarak çekirdeğinin süzgecin üzerinde kalmasını sağlayın. Kepçe yardımı ile tülbente kuşburnu püresini koyarak iyice sıkın. Bütün püreyi tülbentten geçirene kadar devam edin. Kaynamaya hazır olan kuşburnu püresine, yaklaşık 1.5 kilo şeker ekleyerek ocağa alın. Yaklaşık 25-30 dakika süresince kısık ateşte devamlı olarak karıştırın ve bu esnada üstünde oluşan köpükleri temizleyin. Kuşburnu marmelatı sıcakken bir kepçe yardımı ile kavanozlara dökerek kapağını kapatın ardından da kavanozları ter çevirerek tezgaha alın. Kavanozlar soğuduktan sonra istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kuşburnunun zararları?

Kuşburnu çok fazla tüketildiğinde; ishal, kramp, kanama, alerji, mide bulantısı, şişkinlik, uykusuzluk, yorgunluk ve böbrek taşları gelişme riskini taşır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal