HES Kodu Nasıl Alınır?

Koronavirüs salgını açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı anlamak amacıyla kullanılan HES Kodu elzemdir. Peki, HES Koduna nereden bakılır? HES kodu nerelerde zorunludur? HES akbille nasıl eşleştirilir?

14.12.2020-14:53 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-14:48)

HES (Hayat Eve Sığar) kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında getirilen önlemlerden biri. Peki, HES Kodu ne işe yarar? HES Kodu ulaşım ya da kamu kurumlarına girişlerde Koronavirüs Pandemisi kapsamında riskli kişilerden biri olup olmadığınızın anlaşılmasını sağlar. HES Kodu seyahat belgesi yerine geçmez ve eğer kişinin seyahat kısıtlaması varsa bu kapsamında bulunan kişilerin e-devlet üzerinden seyahat belgesi alması gereklidir. İşte detaylar...

HES KODU UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK!

Sağlık Bakanlığı, ‘Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon’ rehberinde bir değişikliğe gitti. Bu değişikliğe göre en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş kişiler, pozitif biriyle temas etmeleri durumunda HES kodlarında riskli durumda gözükmeyecekler. Bu kişiler sadece Vaka Takip Modülü'ne temaslı olarak kaydedilecek.

Bu özelliklere sahip temaslı çıkan kişilere herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Kişilerden kendi semptomlarının takibi istenecek. Herhangi bir semptom görülmemesi  durumunda temasın gerçekleştiği 5. günden itibaren PCR testi yaptırmadığı takdirde HES kodu riskli hale gelecek.

HES KODU ALMA YÖNTEMLERİ

HES Kodu almak için üç farklı yöntem bulunuyor. Hayat Eve Sığar uygulaması, 2023 kısa numarasına SMS gönderebilir ya da e-devletten HES Kodu alabilirsiniz. Hayat Eve Sığar uygulamasından HES Kodu almak için uygulamayı IOS ya da Android işletim sistemli telefonunuzdan uygulamayı indirmek yeterli.

Eğer akıllı telefon sahibi değilseniz, HES yazıp aralarda boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve HES Kodu kullanacağınız gün sayısını rakamla yazarak 2023’e SMS gönderebilirsiniz.

Eğer yabancıysanız; yabancı kimlik numarası ile ya da pasaport bilgilerinizle HES Kodu alabilirsiniz. Bununla birlikte telefon kullanmadan HES Kodu almak isterseniz e-devletten yönergeleri takip ederek kodunuzu oluşturabilirsiniz.


NERELERDE ZORUNLUDUR?

HES kodu şu an itibariyle sinemalarda, alışveriş merkezlerinde, sınavlarda, ulaşımda, şehirlerarası uçak ve otobüslerde, konaklamalarda HES kodu zorunludur. 

NASIL AKBİLLE EŞLEŞTİRİLİR?

İstanbulkart için eşleştirme yapacak bireyler, İstanbulkart uygulaması ya da sitesi üzerinden kartlarının ayarlar bölümüne girip HES Kodu İşlemleri kısmından işlemi gerçekleştirebilir. 

NASIL KULLANILIR?

HES uygulaması, e-Devlet ya da SMS yoluyla oluşturduğunuz HES Kodu; ilgili firma, kurum ya da kişiler tarafından sorgulatılarak sağlık durumunuz kolayca öğrenilebilir. Siz de çalışanlarınızın ya da öğrenmek istediğiniz kişilerin risk taşıyıp taşımadıklarını aynı uygulamalardan öğrenebilirsiniz.

NE İŞE YARAR?

HES Kodu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tüm yurt içi seyahatlerde ibraz edilmesi zorunlu olan bir koddur. Bu kod sayesinde Covid-19 riski taşıyan kişilerle aynı araçta seyahat etmeniz engellenir. Yolculuk esnasında testi negatif olan ancak seyahatten sonraki 14 gün içerisinde hastalığa yakalanan kişilerin yanında seyahat ettikleri vatandaşlar bu konu hakkında bilgilendirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal