Sağlık Bakanlığı HES Kodu Uygulamasındaki Değişikliği Açıkladı

Sağlık Bakanlığı, bugün güncellediği içeriği ile birlikte HES kodu takibinde önemli bir değişikliği açıkladı. Artık en az iki doz aşısı veya 6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş olanlar, pozitif vakayla temas ettiklerinde ‘riskli’ görünmeyecekler.

27.01.2022-12:02 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-14:47) Sağlık Bakanlığı HES Kodu Uygulamasındaki Değişikliği Açıkladı

Sağlık Bakanlığı, bugün ‘Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon’ rehberinde bir değişikliğe gitti ve bir güncelleme yayınladı. Buna göre, kişilerin HES kodlarının takibiyle ilgili de önemli bir değişiklik yapıldığı açıklandı. Değişiklikle birlikte en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş kişiler, pozitif biriyle temas ettiklerinde HES kodu riskli gözükmeyecek. Bakanlık tarafından yapılan güncellemeye göre, HES kodu riskli gözükmese de Vaka Takip Modülü’ne temaslı olarak kaydedilecek.

KENDİ SEMPTOMLARINI TAKİP EDEBİLECEKLER

Üstelik kişilere herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak ve bu kişiler, maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi koruyucu önlemlere uyarak ve kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamına devam edebilecek. 


5. GÜNÜNDEN İTİBAREN PCR TESTİ ZORUNLU 

HES kodu riskli gözükmeyecek olan temaslı kişilerde ise, herhangi bir semptom gelişmemesi durumunda temasının gerçekleştiği 5. gününden itibaren PCR testi gerçekleştirmek zorunlu olacak. PCR testi yaptırmadığı zaman ise 6. gün HES kodu riskli hale gelecek ve karantinaya alınacak. PCR testinin pozitif çıkması durumundaysa tedavi edilecek ve izolasyon koşullarında takip edilecek. Kişinin PCR testi negatif çıkması durumundaysa sistemdeki kaydı, temasının 6. gününde sonlandırılacak. DSÖ tarafından ‘endişe verici varyant’ olarak tanımlanan Beta, Gama ve Delta varyantlarının tespit edilmesi durumundaysa kişi, 14 gün boyunca izole edilecek. Kişilerin izolasyonunun erken sonlandırılması için PCR testi yapılmayacak, 14. gündeyse test yapılmaksızın izolasyon sonlandırılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal