Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıkladı: 'İlgi odağı olacağız!' Yabancı yatırımcıların TL'ye erişiminin önü açıldı!

Yabancı yatırımcıların TL'ye erişimine uzun süredir aleyhte pozisyon alma ihtimalinin önüne geçebilmek için düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenleme ile beraber BDDK çeşitli kurallara bağlı olacak şekilde yurtdışına TL sağlanmasının önünü açmıştı. Türk varlıklarını beğenip Türkiye'ye yatırıma gelmek isteyen yabancı yatırımcıların, kur riski almadan ülkede kalmasını sağlayacağı amaçlanıyor.

11.06.2022-09:40 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-09:40) Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıkladı: 'İlgi odağı olacağız!' Yabancı yatırımcıların TL'ye erişiminin önü açıldı!

Yabancı yatırımcıların TL'ye erişimine uzun süredir aleyhte pozisyon alma ihtimalinin önüne geçebilmek için düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenleme ile beraber BDDK çeşitli kurallara bağlı olacak şekilde yurtdışına TL sağlanmasının önünü açmıştı. Tahsisli swap vadesinin en az bir yıl olacağı, Türk varlıklarını beğenip Türkiye'ye yatırıma gelmek isteyen yabancı yatırımcıların, kur riski almadan ülkede kalmasını sağlayacağı amaçlanıyor.

90'a varan indirim olacak

Yurtdışı yatırımcılara göz kırpan bir diğer adım da Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) geldi. Buna göre, yurtiçinde halka arz olacak şirketler, yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, sağladıkları kaynak büyüklüğüne göre, SPK'ya ödeyecekleri kayıt ücretinde yüzde 90'a varan indirim olacak.

Emtia Pazarı kuruldu

Sağlanan bu kaynakla şirketler yurtdışı roadshow ve benzeri tanıtım faaliyetlerini finanse edebilecek. Böylece Türkiye'de halka açılacak şirketlerin hisselerini yabancı yatırımcıya daha kolay satmalarının önü açılmış olacak. Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı kuruldu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandı. Emtia yatırımı için yurtdışına gitmek zorunda kalan yatırımcı artık işlemlerini buradan yapabilecek.

Emtia Pazarı kuruldu

"İlgi odağı olmaya devam edecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de dün konuyla ilişkin yaptığı açıklamada açıklamada, "Yurtdışı yerleşikler için düzenlenecek tahsisli swap enstrümanı ile yurtdışı yerleşiklerin, belirlenecek alanlarda kullanılmak üzere Türk Lirası cinsi varlıklara erişim imkânı genişletilecektir. Türkiye yabancı yatırımcılar için ilgi odağı olmaya devam edecek" açıklamalarında bulundu.

8 Temmuz'da gerçekleşecek

BDDK, kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdığını açıkladı. 50 bin liranın altındaki tüketici kredileri için 36 ay vade korunuyor. Bunun üzerindeki kredilerde 50-100 bin TL arasına 24 ay, 100 bin TL üzerine ise 12 ay vade uygulanacağı belirtildi. Kart limitleri düşünülerek yapılan düzenleme ile asgari ödeme tutarı düşük (yüzde 20), 25 bin liranın üzerindeki kart limitleri için ise yüzde 40 asgari ödeme tutarı getiriliyor. Merkez Bankası da ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranının 20'ye çıkarıldığını duyurdu. Uygulama 8 Temmuz'da gerçekleşecek.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal