Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, nereli ve kaç yaşında? Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil neden öldü?

Cumhuriyet dönemi edebiyat yazarlarından birisi olan Hasan Hüseyin Korkmazgil, öğretmenlik görevi sırasında Nazım Hikmet’in şiirlerini okuduğu gerekçesiyle mesleğinden atılmasıyla tanınıyordu. Peki Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, nereli ve kaç yaşında? Hasan Hüseyin Korkmazgil neden öldü? İşte Hasan Hüseyin Korkmazgil hayatı ve biyografisi…

24.02.2024-12:30 - (Son Güncelleme: 24.02.2024-12:30) Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, nereli ve kaç yaşında? Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil neden öldü?

Türkiye Komünist Partisi (TKP) davasında, siyasi eylemlere katıldığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası alan  Cumhuriyet dönemi edebiyat yazarlarından birisi olan Hasan Hüseyin Korkmazgil’in hayatı ve ölüm nedeni merak ediliyor. Peki Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, nereli ve kaç yaşında? Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil neden öldü?

Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir?

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, 4 Mart 1927'de Sivas'ın Gürün ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra, zorlu ekonomik koşullara rağmen eğitimine devam etmek için Niğde Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesi'ne gitti. Ardından Çapa Eğitim Enstitüsü'ne kabul edildi ve mezuniyetinin ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne geçiş yaptı.

Hasan Hüseyin Korkmazgil

Öğretmenlik kariyerine Kahramanmaraş'ta başlayan Hasan Hüseyin Korkmazgil, 1950'de Göksun Ortaokulu'na sürgün edildi ve burada tutuklanarak Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Bu süreçte ağır hapis ve kamu haklarından men cezasına çarptırıldı. Askerlik görevini er olarak tamamladıktan sonra, 1960'a kadar Sivas ve Gürün'de geçirdiği yıllarda çeşitli mesleklerde çalışarak geçimini sağladı.

Sanat yazıları, şiirleri, gülmece öyküleri ve radyo oyunları ile edebiyat dünyasında adından söz ettiren Korkmazgil, aynı zamanda karikatür ve mizah dergilerinde de eserlerini yayımladı. 27 Mayıs 1960 ihtilali sonrasında Ankara'ya yerleşerek gazetecilik yaptı. 1964 yılında evlendiği Azime Karabulut ile birlikte Temmuz adında bir çocukları oldu.

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil neden öldü?

1970 sonrasında yoğun bir yazma dönemine giren Hasan Hüseyin Korkmazgil, bu süreçte edebiyat dünyasına birçok eser kazandırdı. Ancak düşmeye bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması sonucu ağır bir hastalığa yakalandı ve 26 Şubat 1984 Pazar günü yaşamını yitirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal