Cemre ne zaman düşecek? 2024 ikinci ve üçüncü cemre hangi tarihte düşecek? Cemre düşme sırası ve tarihleri

Bahar aylarının gelmesine kısa bir süre kala cemre düşme tarihleri vatandaşlar tarafından merak edildi. İlk cemrenin düşmesinin ardından ikinci ve üçüncü cemrenin ne zaman düşeceği araştırılıyor. Peki Cemre ne zaman düşecek? 2024 ikinci ve üçüncü cemre hangi tarihte düşecek? İşte Cemre düşme sırası ve tarihleri…

24.02.2024-11:36 - (Son Güncelleme: 24.02.2024-11:36) Cemre ne zaman düşecek? 2024 ikinci ve üçüncü cemre hangi tarihte düşecek? Cemre düşme sırası ve tarihleri

İlkbaharın geldiğinin müjdecisi olan cemre düşmesi olayı, pek çok kişinin son zamanlarda araştırdığı konuların başında geliyor. Üç tane olan cemre düşmesinin tarihleri ve ne anlama geldiği gibi konular merak edilen konular arasında yer alıyor. Bugünün araştırma konusu ise ilk cemrenin düşmesinin ardından ikinci ve üçüncü cemre düşme tarihleri oldu. Peki Cemre ne zaman düşecek? 2024 ikinci ve üçüncü cemre hangi tarihte düşecek? 

İkinci cemre ne zaman düşecek?

Suya düşecek olan ikinci cemre, 27 Şubat 2024 tarihinde düşecek.

Üçüncü cemre ne zaman düşecek?

Üçüncü ve son cemre düşmesi olan toprak cemresi, 6 Mart 2024 tarihinde düşecek. Böylelikle baharın gelişi müjdelenecek.

Cemre Ne Zaman Düşecek

Cemre düşmesi ne anlama geliyor?

Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla ortaya çıktığı düşünülen sıcaklık artışını ifade eden bir kavramdır. Bu kelime Arapça kökenlidir ve kor durumundaki ateşi temsil eder. Mina Vadisi'nde hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde ise İmre (İmere veya Emire) adı verilen bir cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda ortaya çıkan ve göğe yükselerek titrek ışıklar saçan bu varlık, daha sonra buzların üzerine düşerek onları eritir ve toprağa girer. Bu olay, ısınmış topraktan buhar yükselmesiyle baharın gelişini temsil eder.

Cemre kelimesi, Anadolu Türkçesine Arapçadan geçmiştir ve aslında İmre adının benzetme yoluyla değişmiş bir hali olduğu düşünülebilir.

İlk cemre havaya, ardından yedişer gün arayla suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Ayrıca, Azerbaycan Türklerinin yaratılışla ilgili eski inançlarından kaynaklanan "Cemle" adı da "Cemre" ile aynı kökten gelir ve Nevruz Bayramı öncesinde, yılın son çarşamba gününde gerçekleştirilen uygulamayı ifade eder.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal