Güneş yanığı nedir? Güneş yanığına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Güneş yanığına bitkisel çözüm

Güneş kremi kullanılmadan güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak ciltte güneş yanığına neden olmaktadır. Güneş yanığının ciddi boyutta olmadığı durumlarda doğal yöntemlerle acısını dindirmek mümkündür. Peki, güneş yanığına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? İşte yatını…

22.06.2022-00:33 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-00:33) Güneş yanığı nedir? Güneş yanığına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Güneş yanığına bitkisel çözüm

Güneş kremi sürmeden güneş altında uzun süre kalmak ciltte güneş yanıkları oluşmasına neden olur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), güneşe çıkılacak olması durumunda, dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce cilde en az SPF 15 güneş koruyucu krem uygulanmasını önermektedir. Bununla birlikte WHO, güneş koruyucuların her 2 saatte bir yenilenmesi gerektiğini de söyler.

Güneşe koruyucu olmadan çıkılması durumunda ciltte yanık oluşması kaçınılmazdır. Güneş yanığının ciddi boyutlarda olmadığı durumlarda evde uygulayacağınız doğal yöntemlerle güneş yanığı acısını dindirmek mümkündür. 

Güneş yanığına iyi gelen doğal ürünler nelerdir?

Bal

Doğal nemlendirici olan bal, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere de sahiptir. Güneş yanığı olan bölgeyi soğuk su ile yıkadıktan sonra kurulayın ve ardından yanık olan bölgeye bal sürün. 15 dakika bekledikten sonra balı yıkayarak temizleyin. Bal cildinizde yanma yaparsa tekrar uygulamayın ve kullanmaya son verin.

Çay

Çayın içeriğinde bulunan tanen maddeleri anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bir fincan yeşil ya da siyah çayı demleyerek buzdolabına koyun. Çay soğuduğunda temiz bir bez yardımıyla yanık bölgeye çayı sürün. Bu yöntem güneş yanığına iyi gelecektir. 

Yoğurt

Yoğurt güneş yanığında sık sık kullanılır. Yanık bölgeyi yıkayıp kurulayın ve soğuk yoğurdu bu bölgeye uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra bölgeyi yıkayın ve nemlendirici sürün. 

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı

Kozmetik mağazalarında katı halde bulunan Hindistan cevizi yağı güneş yanıkları için kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağı güneş yanığının ciltte oluşturduğu kuruluğu gidererek nemlendirir. Yağ asidi açısından zengin olan Hindistan cevizi yağı anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Fakat Hindistan cevizi yağını doğrudan cilde uygulamak sakıncalıdır. Ciltte ısıyı tutarak hasar boyutunu arttırabilir. Hindistan cevizi yağı kullanmadan önce yanmış bölgeye soğuk kompleks uygulanmalı ve daha sonra yağ sürülmelidir. 

Sudocrem

Eczanelerde satılan bu krem güneş yanığına iyi gelmektedir. Çinko oksit, benzil alkol ve lanolin bileşenlerinden oluşan Sudocrem, güneş yanığına uygulandığında acıyı dindirir, su kaybını önler, cildi nemlendirir ve cildin soyulmasını önler. Güneş yanığı olan bölgeyi soğuk su ile yıkadıktan sonra kurulayın ve Sudocrem sürün. 

Elma sirkesi

Elma sirkesi

Elma sirkesi güneş yanığı acısını dindirir ve iyileşmeyi hızlandırır. Elma sirkesi ayrıca kaşıntıyı dindirir ve iltihaba iyi gelir. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak hazırlanan karışımı yanık bölgesine uygulamak faydalı olacaktır.

Kolloidal yulaf ezmesi

Öğütülmüş yulaf ezmesi de güneş yanığına karşı birebirdir. 1 bardak kaynar suya yarım su bardağı oranında öğütülmüş yulaf ezmesi eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan karışım soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra karışım yanık bölgeye uygulanır ve 5 dakika beklenir. 5 dakikanın ardından bölge bol su ile temizlenir. 

Aleo Vera

Aloe vera jeli

Aloe vera, güneş yanığını kısa sürede geçiren doğal çözümlerden biridir. Aloe vera, birçok cilt problemine karşı iyi gelir. Aloe vera güneş yanığı acısını dindirir, iltihapları giderir, cildi nemlendirir ve kaşıntısını giderir. Güneş yanığına uygulamak için bir Aloe vera yaprağını diklemesine keserek içerisindeki jel kaşıkla alınır. Daha sonra bu jel yanık bölgeye uygulanır. 

Güneş yanığına ne yapılır?

Güneş yanığı olduğunuzda sıkça ılık su ile duş alınmalıdır. Yanık bölgesine sık sık buz uygulayın. Yanık acısını dindirmek için nemlendirici kullanın. Ciltte soyulmalar, kızarıklıklar ve acılar dinene kadar güneşe çıkılmamalıdır. Bol sıvı tüketmek gerekir ve yanık bölgesine sabuk sürmemeye dikkat edilmelidir. Acılarınız geçmezse eczacınıza danışın.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal