Türk Profesör Aşı İçin Tarih Verdi

Koronavirüs salgınına karşı ümitler, ‘BNT162’ aşısında. Aşıyı Pfizer ile beraber geliştiren firmanın CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, 'Aşı mükemmele yakın. Ekim sonu veya kasım başında onaya hazır hale gelecek' diye konuştu.

10.09.2020-11:05 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-11:57) Türk Profesör Aşı İçin Tarih Verdi

Alman merkezli BioNTech CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan yayın kuruluşu CNN’e, Amerikan ilaç dev firması Pfizer ile beraber yürüttükleri aşıda gelinen noktayı anlattı.

Prof. Dr. Şahin geliştirdikleri aşının ekim ayının ortası ya da kasımın başında meşru onay için hazır olacağını ve akabinden aşılamaya başlayabileceklerinden kuşku duymadıklarını dile getirdi.

Şahin buldukları ‘BNT162’ isimli aşının mükemmele yakın olduğunu ve sene sonuna kadar 100 milyon doz, 2021 yılında da 1.3 milyar doz temin etmeyi hedeflediklerini belirtti.

'BU AŞI ETKİLİ OLACAK'

‘BNT162’ isimli aşının hem genç yetişkinlerde hem de yaşlılarda antikor tepkilerinin şu ana dek en az yan tesir ile güçlü olduğunu ispatladığını öne süren Prof. Dr. Şahin, şu ifadeleri kullandı:

'Güvenli bir ürünümüz olduğuna inanıyorum ve bence bu aşı etkili olacak. Ülkeler acil kullanım için bu aşılara yakında izin verecektir Sık sık ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların yalnızca küçük bir kısmında ateş var. Ayrıca baş ağrısı veya yorgunluk hissi gibi çok daha düşük semptomlar görüyoruz. Bu tür aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genellikle bir veya iki gün gözlenir ve sonra kaybolur.'

30 BİN KİŞİDE DENENİYOR

ABD, temmuzda, 100 milyon doz koronavirüs aşısı üretimi yapmak için Pfizer ile 1.95 milyar dolarlık (16.6 milyar lira) bir anlaşmaya imza attıklarını bildirmişti.

Trump da, koronavirüs aşısının 3 Kasım tarihinde yapılacak ABD başkanlık seçimlerine dek hazır olacağını belirterek bu tarihe vurgu yapmıştı.

DSÖ'ye göre Pfizer ile BioNTech’in aşısı, dünya çapında yapılan klinik kontrollerdeki 34 aşıdan biri. Aşı için pazara çıkmadan önceki son etap olan 30 bin kişilik Faz 3 testlerine temmuzda başlanmıştı.

PROF. DR. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965'de İskenderun’da dünyaya geldi. Daha dört yaşında iken ailesiyle beraber Almanya’ya göç etti. Ailesi, Köln’de Ford fabrikasında işe başladı.

Daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere olan merağı ile ilgi topladı.

Kanser üzerine Alman televizyonunda yapılan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ programını seyreden Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini keşfeden ve kansere karşı ilk defa kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine idol alarak tıp okumaya karar aldı.

Köln Üniversitesi’nde eğitimini aldı. Profesöründen gelen teklif üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Burada kansere karşı araştırma çalışmalarıyla ismini duyurdu.

Kanserli olan hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırarak, kanserli hücreyi yok eden bir aşı buldu.

Göğüs, kalın bağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

EŞİ DE AŞI EKİBİNDE

Eşi Dr. Özlem Türeci ile beraber melanom ismi konulan cilt kanserine karşı bir aşı için çalışma çalışıyordu. Dr. Özlem Türeci, şirketin ‘baş tıp görevlisi’ olarak aşının geliştirilmesinde oldukça kritik bir rol üstlendi.

Prof. Şahin, koronavirüs salgının yayılmasıyla bu alana yöneldi. Şahin, 1996 yılında Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile beraber çalışırken 2008 yılında BioNTech firmasını kurdu. BioNTech’te bugün hemen hemen 80 bilim insanı kanser üzerine çalışmalar yapmaya devam ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal