İstanbul Müftüsü'nden Cemaatler Denetlensin Talebi

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, tarikat, cemaat ve dini yapıların Diyanet tarafından yada buna benzer bir kurum tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

25.07.2018-12:35 - (Son Güncelleme: 25.07.2018-12:30) İstanbul Müftüsü'nden Cemaatler Denetlensin Talebi

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, tarikatların, cemaatlerin ve dini yapıya destek vermek isteyenlerin, Diyanet İşleri Başkanlığı yada başka bir kurum tarafından denetlenmelerinden başka bir çözüm olmadığını söyledi. Yılmaz, Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından İstanbul'da yaz kampında konuk edilen üniversite öğrencilerine konuşma yaptı.

''İNSANLARIN SÜTTEN AĞZI YANMIŞSA, YOĞURDU DA ÜFLEYEREK YİYOR''

15 Temmuz'un ardındaki dönemde Türkiye'de cemaat ve tarikat algısının önemli biçimde yara aldığını söyleyen Yılmaz, "Çünkü insanların yaşadığı acı tecrübeler bazen yaşama daha fazla genelleme yaparak bakmak gibi neticeler doğuruyor. İnsanların sütten ağzı yanmışsa, yoğurdu da üfleyerek yiyor." dedi.

FETÖ TASAVVUFİ BİR HAREKET DEĞİL

Hain darbe kalkışmasını yapan FETÖ'nün bir tasavvuf hareketi olmadığını söyleyen Yılmaz, "15 Temmuz'daki hain darbe kalkışması ile birlikte cemaat, tarikat ve dini örgütler ile alakalı insanlarda ister istemez bir infial oldu, tepki koyuldu ve birtakım refleksler meydana geldi. Burada haklı olan kesimler de var fakat genellemenin makul olmadığı yanlar da var. Tarikat ile cemaat arasında sosyolojik olarak fark var. Tarikat bütünü ile özgün insan yetiştirmeye dönük bir eylemdir. Cemaat ise insanları dönüştürmeye, değiştirmeye ve belli bir kalıba koymaya dönük sosyolojik bir harekettir. Bu sebeple cemaatleşen yapılarda bireysel yetenekler, ferdi özellikler çok nazara alınmaz." diye konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal