Dışişleri'nden Fransa'ya Tepki: Macron Bunu Anlayamamış

Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'nın "Türkiye'nin AB üyelik süreci sonlandırılsın" açıklamasına cevap geldi. Yapılan açıklamada, "Macron Türkiye'nin gerçeklerini bilmiyor." denildi.

28.08.2018-15:33 - (Son Güncelleme: 28.08.2018-15:39)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilerek stratejik bir ortak olarak görülmesi gerektiği doğrultusundaki sözlerine cevap verdi. Aksoy, "Macron Türkiye'nin gerçeklerini bilmiyor." dedi. Dışişleri'nden gerçekleştirilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

"TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİNDEN UZAK OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Paris'te yapılmakta olan Büyükelçiler Konferansı'nda dün (27 Ağustos 2018) ülkemize ve AB üyelik sürecimiz ile alakalı olarak söylediği bazı sözleri derin bir teessüfle karşılıyoruz.

Ülkemiz, 15 Temmuz 2016'da akim bırakılan darbe kalkışması sebebiyle oldukça zor bir dönem geçirmiştir. Fakat geçtiğimiz ay içinde OHAL bitirilmiş, Türkiye olağan döneme girmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçişin sonrasında özellikle AB reformları meselesinde ilerleme dönemine geçilmiştir. Macron'un ülkemiz ile alakalı açıklamaları, hemen her platformda birçok defa izah etmemize karşın, Türkiye'nin gerçeklerini anlamaktan uzak olduğunu bir defa daha kanıtlamıştır.

"ÜLKEMİZİN 'AVRUPA KARŞITI' OLDUĞUNU SÖYLEMEK GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMEZ"

Avrupa'nın siyasi, coğrafi ve tarihi bakımdan ayrılmaz bir parçası olan ve Avrupa kıtasının emniyeti için her daim üstüne düşeni fazlasıyla yerine getirmiş olan devletimizin "Avrupa karşıtı" olduğunu söylemek gerçekle uyuşmaz.

NATO müttefiki ve AB üyeliğine aday Türkiye, halihazırda zaten AB'nin stratejik ve ayrıcalıklı bir partneridir ve göçten terörle mücadeleye birçok alanda AB'yle ortaklık ve işbirliği mekanizmalarına sahiptir. Ancak bunların, Türkiye'yle AB arasındaki ilişkilerin ahdi temeli olan katılım sürecimize alternatif olamayacağı açıktır.

"İSLAMİ TERÖR' İFADESİNİ SON DERECE YANLIŞ BULUYORUZ"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle daha güçlü, demokratik ve laik Türkiye, AB'ye tam üyelik aşamasında ilerlemeye niyetlidir. Dünyamızın hastalığı durumuna gelmiş popülizm ve ayrılıkçılığa inat amacımız; daha güçlü ve paylaştığımız ortak değerlere dayalı ve Türkiye'li bir AB'dir.

Bu kapsamda, Macron'un açıklamasında birkaç defa "İslamcı" yada "İslami terör" ifadesi kullandığı dikkatimizi çekmiştir. Terörün dini, milliyeti ve ırkı olmadığını, bu belanın herhangi bir dinle alakalandırılmasını son derece yanlış bulduğumuzu bir defa daha ifade etmek isteriz.

"TÜRKİYELİ BİR AB'NİN ÖNEMİNİ HATIRLATMAK İSTERİZ"

Konuşmasında Soğuk Savaş'ın bittiğini anımsatan Macron'a, dünyanın çok daha karmaşık, öngörülemez ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya kaldığı bu yeni dönemde Türkiye'li bir AB'nin öneminin daha da artmış olduğunu da biz hatırlatmak isteriz."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal