Beril Dedeoğlu Kimdir?

2018 yılının Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’na atanan Beril Dedeoğlu kimdir?

03.07.2020-12:30 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-12:26) Beril Dedeoğlu Kimdir?

Beril Dedeoğlu yani tam ismi ile Hatice Beril Dedeoğlu 9 Aralık 1961 tarihinde Ankara'da doğmuştur. 13 Mart 2019 tarihinde, 57 yaşında, İstanbul'da beyin kanaması sebebi ile hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Şehitliği mezarlığına defnedilmiştir. Kendisi Türk akademisyen yazar ve siyasetçidir.

Basri Dedeoğlu ile evlilik yapmıştır. Toplamda 2 tane çocuğu bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi mezunudur.

Önemli Görevleri

22 Eylül 2015 ile 24 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapmıştır. Ali Haydar Konca'nın yerine gelmiş, kendisinden sonra ise yerini Volkan Bozkır'a bırakmıştır.

22 eylül 2015 ile 24 Kasım 2015 tarihleri arasında Avrupa Birliği Başmüzakerecisi olarak görev yapmıştır. Göreve Volkan Bozkır'ın yerine gelmiştir. Kendisinden sonra görevi yine Volkan Bozkır almıştır.

28 Şubat 2017 ile 18 Ekim 2017 tarihleri arasında Ege Üniversitesi rektör vekili olarak görev yapmıştır. Beril Dedeoğlu bu göreve Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun'un yerine getirilmiştir. Kendisinden sonra ise görevi Necdet Budak almıştır.

Hayatı

Beril Dedeoğlu lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde almıştır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Yine İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimi almıştır.

Agos, Yeni Şafak, Zaman ve Today's Zaman gazetelerinde çalışmıştır. Star ve Daily Sabah gazetelerinde uluslararası ilişkiler alanında köşe yazarlığı yapmıştır. Samanyolu TV ve TRT haber kanallarında haber programlarında yer almıştır.

Beril Dedeoğlu'nun babası Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Altan Gümüş’tür. Basri Dedeoğlu ile evlenmiş ve iki çocuk sahibi olmuştur.

Akademik Kariyeri

1995 yılında Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Prof. Dr. Esat Çam'ın asistan olarak akademik kariyerine başlamıştır. 1999 yılında doçent, 2005 yılında profesör olmuştur.

2005 yılında Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı’na getirilmiştir.

Bir dönem Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde dersler vermiştir. Beril Dedeoğlu'nun uluslararası güvenlik ve strateji, Avrupa Birliği, ve uluslararası ilişkiler alanlarında birçok makalesi ve kitabı bulunmaktadır.

6 Şubat 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atanmıştır. 28 Şubat 2017 tarihinde hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle görevden uzaklaştırılmıştır. 10 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atanmıştır.

2018 yılının Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’na atanmıştır.  

Akil insanlar projesi kapsamında 2013 yılının ilk 6 ayında İç Anadolu Bölgesi’nde çok sayıda konferans vermiştir.

2016 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Basın Fikir Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

Beril Dedeoğlu’nun Vefatı

Beril Dedeoğlu 28 Şubat 2019 tarihinde beyin kanaması sebebi ile İstanbul'da Florence Nightingale Hastanesi'nde ameliyat olmuş ve yoğun bakıma alınmıştır. 13 Mart 2019 tarihinde ise 57 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ölümünün ardından Galatasaray Üniversitesi’nde kendisi için anma töreni yapılmış ve ardından Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal