Bakan Pakdemirli Açıkladı! Nohut ve Mercimek Üretimi Rekor Seviyelere Çıktı

Bakan Pakdemirli, "Üretim avantajımızın olduğu bu ürünlerde ihracatçı konuma gelebilmek için 2017'ye kadar ton başına 300 lira olan pirim desteklerini, 2018'den itibaren 500 lira olarak vermeye başladık. " dedi.

10.02.2020-15:54 - (Son Güncelleme: 10.02.2020-15:47) Bakan Pakdemirli Açıkladı! Nohut ve Mercimek Üretimi Rekor Seviyelere Çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  10 Şubat Dünya Bakliyat Günü sebebiyle paylaştığı açıklamada, Türkiye'nin baklagillerin gen merkezi olduğunu ve tarla bitkilerinin, ekim alanları içinde tahıllardan sonra ikinci sırada olduğunu açıkladı.

Baklagillerin, istihdama faydaları, ihracat potansiyelleri, ekim nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının düşürülmesinde etkili ve besin değeri yönünden zengin olmaları nedeniyle üretim ve tüketimde önemli bir ürün grubu olduğuna vurgu yapan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Üretim avantajımızın olduğu bu ürünlerde ihracatçı konuma gelebilmek için 2017'ye kadar ton başına 300 lira olan pirim desteklerini, 2018'den itibaren 500 lira olarak vermeye başladık. Ayrıca 25 yıl aradan sonra Toprak Mahsulleri Ofisinin görev alanına bakliyat ürünlerini dahil ederek alım garantisi vermeye başladık. Tüm bu politikalar sayesinde nohut ve yeşil mercimek üretimimiz rekor seviyelere çıkmıştır. Nitekim son iki yılda nohut ekim alanlarımız yüzde 32, yeşil mercimek ekim alanlarımız yüzde 72 oranında artmış, üretimimiz ise 2019 yılında 2017 yılına göre nohutta yüzde 34 artışla 630 bin tona, yeşil mercimekte yüzde 45 artışla 44 bin tona yükselmiştir."

Bilhassa, nohut üretiminde meydana gelen artış sayesinde ülkenin bu üründe net ihracatçı konumuna geldiğini bildiren Pakdemirli, nohut ihracatının, 2017'de 23 bin ton iken 2018'de 117 bin tona, geçen yıl ise 127 bin tona çıktığını belirtti.

Pakdemirli, yemeklik baklagillerin dünyada 2 milyardan fazla insan için protein kaynağı olduğunu dile getirerek, insan beslenmesindeki bitkisel proteinlerin yüzde 22'sinin, karbonhidratların yüzde 7'sinin, hayvan beslenmesindeki proteinlerin yüzde 38'inin, karbonhidratların yüzde 5'inin bu ürünlerden sağlandığını açıkladı.


Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal