Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Gününün Önemi Nedir? Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

Müslümanların kutsal günlerinden biri olan aşure günü, muharrem ayının onuncu gününe denk geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının yayınlandığı takvime göre 29 Ağustos'ta idrak edilecek olan Aşure günü akıllara Aşure günü ne zaman? Aşure gününün önemi nedir? Aşure tarifi nasıl yapılır? sorularını getirdi.

29.08.2020-09:48 - (Son Güncelleme: 29.08.2020-09:20) Aşure Günü Ne Zaman? Aşure Gününün Önemi Nedir? Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Her yıl Muharrem ayının 10.günü olarak kabul edilen Aşure günü bu yıl 29 Ağustos 2020 tarihine denk geliyor.


AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Hicri takvime göre Aşure gününde önemli olaylara şahitlik yapılmıştır. Hz. İsa ve Hz. Musa'nın bu günde doğduğu, Hz. Nuh'un gemisinin bu günde Cudi dağına oturduğu ve müminlerin bu günde kurtulduğu gibi pek çok önemli olayın yaşandığı biliniyor.

AŞURE TARİFİ

Malzemeler
(15 Kaselik)

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 150 gram kuru kayısı
  • 150 gram kuru incir
  • 150 gram kuru üzüm
  • 1 su bardağından biraz az fındık
  • 2 litre su (buğdayları pişirmek için)
  • 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
  • 1,5 su bardağı sıcak süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz (isteğe bağlı)
  • 1 fiske karabiber (isteğe bağlı)
Aşure Yapılışı
  1. İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde haşlayın.
  2. Buğdayı yıkayıp, tencereye alın ve üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın. Çıkan sarı suyu iki kez süzün. Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip 50 dk kadar buğdayı kaynatın.
  3. Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın. Ardından doğradığınız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin.
  4. Aşureye gerektikçe sıcak su ekleyin. Suyu azalan buğdaya biraz daha sıcak su ekleyin.
  5. Buğdaya pirinç, nohut, fasulye, kayısı, incir ve kuru üzümü ekleyin ve 15 dk kadar kaynatın.
  6. Küçük bir cezve içerisine karanfil alın ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakın.
  7. Bu sırada suyu azalan buğdayların üzerine tekrar sıcak su ilave edin.
  8. Son olarak süzgeçten geçirdiğiniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştırın ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatın.
  9. Hazırladığınız aşureleri cam kaselere bölüştürün.
  10. Aşure kaselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
  11. Aşure tarifi hazır. Afiyet olsun.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal