2020 Engelli H Sınıfı Ehliyet Nedir, Nasıl Alınır?

H sınıfı ehliyetler, engelli sürücü belgesi olarak verilirken, engelli araç kullanımı için de şart koşulmuştur. Engelli ehliyeti almak isteyen vatandaşlarımız özellikle 'H sınıfı ehliyet alınır?' şeklindeki sorunun cevabını aradı. Detaylar haberimizde...

11.05.2020-01:01 - (Son Güncelleme: 11.05.2020-00:55) 2020 Engelli H Sınıfı Ehliyet Nedir, Nasıl Alınır?

Engelli sürücü belgesi olarak verilen H sınıfı ehliyetler, engelli araç kullanımı için şart koşulmuştur. Engelli araçlarının doğrudan rapor sahibi engelliler tarafından kullanılması durumunda, engelli sürücüler için geliştirilen H sınıfı sürücü belgesine sahip olunması gerekir. Engelli sürücü belgeleri, normal sınıf ehliyetler kadar kolay alınan ehliyet türleri değildir. Engelli H sınıfı ehliyetlerin, aracı kullanacak engelliler tarafından alınması ve bu sınıf ehliyetler için en fazla %40 oranında engelin bulunması şarttır. %40 üzerinde engeli bulunan kişiler, H sınıfı ehliyet için araçlarını kendilerine göre hazırlatmalıdır. H sınıfı ehliyetlerin özellikleri, alınma aşamaları ve kullanım konusunda belirtilen şartları hakkındaki bilgiler, yazı içerisinde detaylıca ele alınmıştır.

H SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Engelli ehliyeti olarak nitelendirilen H sınıfı sürücü belgeleri, 18 yaşından gün alan kişiler tarafından alınmaktadır. Sadece 2022 engelli raporu kapsamında verilen engelli ÖTV indirimli araçların kullanımında geçerli olan H sınıfı ehliyetler, normal sürücü belgelerine göre daha zor aşamalardan geçilerek alınmaktadır. Her sürücü tarafından kullanılamayan H sınıfı ehliyetler, ÖTV'siz engelli araçlarının sahibi olan engelliler ve araçları kullanacak olan kayıtlı kişiler tarafından alınmak zorundadır. H sınıfı ehliyeti olmayan normal bir kişi, engelli araçlarını trafiğe çıkaramayacaktır. Ehliyet alarak kendi aracını kullanmak isteyen engelliler, %40 ve üzerine uyumlu olacak şekilde ÖTV'siz araç hazırlatmalıdır. Trafik eğitimleri ve ehliyet türleri, kişilerin engeline bağlı olarak şekillenecektir. H sınıfı sürücü belgeleri, motosiklet ve otomobil kullanımı için alınmaktadır. Otobüs, minibüs, kamyon ve kamyonet gibi ağır araçlar, H sınıfı ehliyet kapsamında değerlendirilmemektedir.

H SINIFI EHLİYET KULLANIMI DEVAM EDİYOR MU?

H sınıfı ehliyet kullanımı, ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya bağlı olarak A ve Be sınıfı ehliyetlerde toplanmıştır. H sınıfı olarak nitelendirilen ehliyetler, kişilerin isteğine göre A sınıfı ve B sınıfı ehliyetlerin üzerine eklenmektedir. Bu sınıflarda ehliyeti bulunan sürücüler, H sınıfı ehliyet hakkına da sahip sayılmakta ve kişilerin engelli araçlarını kullanmasına izin verilmektedir. Engelli raporu karşılığında alınan ÖTV'siz araçların, normal bireyler tarafından kullanılabilmesi için araçlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaması ve araçların engellilere göre modifiye edilmemesi gerekir. Hala eski tip H sınıfı ehliyete sahip olan engelliler, Nüfus Müdürlüğü ya da Trafik Şube üzerinden ehliyetlerini yeniletmelidir. Eski tip ehliyetlerin kullanım süresi dolduğunda, trafik kontrolünde takılma ve aksama yaşanacaktır. H sınıfı ehliyetleri, güncel A ya da B sınıfı ehliyetlere çevirmek için www.randevu.nvi.gov.tr adresi kullanılmalıdır.

H SINIFI EHLİYETTE YAŞ SINIRI VAR MI?

Ehliyet alma yaşı, H sınıfı, A sınıfı ve B sınıfı için 18 olarak belirlenmiştir. 17 yaşını tamamlayan ve 18 yaşından gün alan kişiler, H sınıfı ehliyet için başvuru yapabilirler. H sınıfı ehliyetleri kullanmak için belirlenen yaş sınırı minimum tutulurken, eğitim seviyesi ilkokul ile şartlanmıştır. H sınıfı ehliyet başvurusunda uygulanacak direksiyon sınavları, MEB tarafından düzenlenmektedir. Sınav esnasında, sürücü kursları ya da MEB tarafından özel olarak tahsil edilen özel engelli araçları kullanılmaktadır. Direksiyon sınavları esnasında, kişilerin engel durumu dikkate alınır ve buna uygun bir değerlendirme gerçekleştirilir. Özel durumu bulunan engelliler için direksiyon sınavı esnasında uzman ekipler görevlendirilmekte ve kişiler yazılı sınava alınmaktadır.

H SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ NASIL ALINIR?

H sınıfı ehliyet almak için kişilerin, MEB anlaşması bulunan herhangi bir sürücü kursuna başvuru yapması gerekir. H sınıfında yer alan ehliyet modeli, yeni dönemde A ya da B sınıfı ehliyetler kategorisinde ele alınmaktadır. A ve B sınıfı ehliyet kategorisinde değerlendirilen H sınıfı sürücü belgesi için istenilen sürücü kursuna başvuru yapılabilir. Sürücü kursları tarafından belirtilecek talimatlara uyum sağlandıktan sonra, sürücü kursu kaydı tamamlanmalı ve belirlenen programa uygun olarak program yapılmalıdır. Sürücü kursundaki teorik dersler tamamlandıktan sonra, yazılı sınavlara girilmelidir. Yazılı sınavlarla birlikte, kurs eğitmenleri tarafından verilen direksiyon ve trafik uygulamalı eğitimlerine katışım sağlamak gerekir. Tüm eğitimler alındıktan sonra, MEB tarafından gerçekleştirilen uygulamalı direksiyon sınavına girilmelidir. Tüm adımlar geçildikten sonra, kişilere H sınıfı yani A-B sınıfı ehliyet alma hakkı tanınacaktır.
Engelli Aracı Alma Şartları Nelerdir?
Engelli araç kullanımı hakkından faydalanmak için kişilerin %40 oranında engelli raporuna sahip olması gerekmektedir. 2022 engelli raporuna sahip olan kişiler, ÖTV'siz olarak engelli aracı satın alabilirler. Kişilerin engel durumuna göre, satın alınacak araçların özelliklerinde değişiklikler yapılır. 200 bin TL değerinin üzerine çıkılmaması şartıyla, istenen tutarda engelli aracı satın alınacaktır. %90 zihinsel engelli olan kişiler adına, aile üyelerinden bir kişinin ya da engellinin vasisinin araç alma hakkı oluşacaktır. Zihinsel engelliler adına ÖTV'siz araç satın alan kişilerin, A ya da B sınıfı ehliyete sahip olmaları yeterlidir.

ENGELLİ RAPORUYLA ARAÇ ALMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

ÖTV'siz araç satın almak için kişilerin güncel engelli raporu bulunmalıdır. Engelli raporunun değeri en az %40 ve üzeri olmak durumundadır. Engelli raporunun güncel olması ve ÖTV'siz araç talep edilen dönemde de geçerliliğini devam etmesi gerekir. ÖTV'siz araç kullanımı için istenen araç markası tercih edilebilir ve araç satışı yapılan firmalara gidilebilir. Sıfır olarak alınması şart koşulan ÖTV'siz araçlar için sıfır araç satışı yapan oto galeri ya da firmalara gidilmelidir. Gerekli evraklar teslim edildikten sonra, engelli araç başvurusu sisteme işlenir ve kişiler adına ÖTV'siz araç kullanım hakkı oluşturulur.

ENGELLİ RAPORUYLA ARAÇ SATIN ALMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Engelli aracı alımında dikkat edilmesi gereken konular, şu şekilde sıralanmaktadır:
• Engelli araçları, belediyelere ait ücretli otopark alanlarından ücretsiz şekilde faydalanabilirler.
• Motosiklet alımında, silindir hacmi ve fiyat kısıtlaması bulunmamaktadır. Kişiler istedikleri motosiklet için ÖTV muafiyeti talep edebilirler.
• Otomobillerin silindir hacimleri kısıtlı tutulmuştur. Jeep, panelvan, pick-up, arazi aracı ve Station Wagon türündeki araçların satın alınmasına izin verilmektedir.
• Satın alınmak istenen ÖTV'siz engelli araçlarının, 2800 cm3 silindir hacminin altında olması gerekir. Bu özellikteki panelvan, pick-up, Van, kamyonet ve benzeri araçların alımı için fiyat sınırlaması getirilmemiştir.
ÖTV'siz engelli araçları hakkı, sadece sıfır km araçlar için geçerlidir. Sıfır km olmayan engelli araçlarının satın alınması durumunda, ikinci sefer ÖTV muafiyeti yapılmayacaktır.
Engelli Araçlarında ÖTV İndirimi Nasıl Belirlenir?
Engelli aracı ÖTV indirimi hesaplanırken, aşağıda belirtilen işlemler dikkate alınmaktadır:
• ÖTV'siz araç alma hakkı kazanıldığında, araçların ham fiyat değeri üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.
• Aracın ham fiyatı ve ÖTV eklenti fiyatı toplandıktan sonra, elde edilen tutara KDV değeri eklenmektedir.
• KDV indirimi ve ÖTV indirimi birbirinden ayrı tutularak, araçların satış fiyatı için belirlenen toplam değer üzerinden ortalama %30 değerinde indirim yapılmaktadır.
• Ham fiyatı 100 bin TL olan bir araç için ÖTV muafiyeti olmadan 177 bin TL değerinde ödeme yapmak gerekecektir.
• ÖTV muafiyeti ele alındığında, 50 bin TL ÖTV bedeli ve 27 bin TL değerinde KDV bedeli belirlenmektedir.
Normal durumlarda 177 bin TL değerinde olan bir araç, ÖTV indiriminden sonra 127 bin TL'ye satın alınacaktır.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal