GSS prim borç affından kimler yararlanabilecek?

Meclis'e sunulan ve görüşmeye alınan 'Sağlık Torba Yasa' kanun teklifi içerisinde yer alan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına ilişkin af maddesi de yer alıyor. Torba yasadaki GSS prim borç affından ise kimleri yararlanabileceği merak ediliyor.

16.06.2022-15:50 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-15:50) GSS prim borç affından kimler yararlanabilecek?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanların merakla beklediği sağlık torba yasa kanun teklifi, Meclis gündemine taşındı. Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yeni kanun teklifinde iyileştirmelerin yanı sıra bazı borçların silinmesine ilişkin maddelerinde olduğu belirtiliyor.

14 maddeden oluşan sağlık torba yasası kanun teklifinin içerisinde yer alan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına ilişkin düzenlemelerde sağlık borçlarının bir kısmının silineceği öğrenildi. Bu kapsamda GSS prim borcuna yönelik aftan kimlerin yararlanabileceği ise büyük merak konusu oldu.

GSS prim borç affından kimler yararlanabilecek?

GSS prim borç affından kimler yararlanabilecek

GSS prim borçlarının bir kısmı TBMM'ye gönderilen ve şuan görüşme dahilinde tutulan sağlık torba yasası kanunları kapsamında silinecek. Kalan borcun ödenebilmesi için de kolaylıklar sağlanacak. Kanun tasarısı yasalaştıktan sonra ise borcun yarısının peşin ya da taksitle ödenmesi durumunda geriye kalan borç silinerek iptal edilecek. Toplam borcu 5 bin TL altında olan herkesin borçlarının tamamı yeni yasayla birlikte silinmiş olacak.

GSS prim borcu nedeniyle sağlık sigortasından yararlanamayanlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçları ile ilgili ödeme kolaylığı kapsamında alınacak. Sağlık tesislerinde sağlık hizmetinde faydalanamayan ve sağlık sigortasından yararlanamayan vatandaşlar söz konusu yeni düzenleme kapsamında alınacaklar.

Bağ-Kur sistemine kayıtlı olan vatandaşlar ise yeni düzenlemeden faydalanamayacaklar. Sağlık torba yasa kanun teklifi yasalaştıktan 1 yıl içerisinde kişinin borcun yüzde 50'sinin peşin ya da taksitli halinde ödenmesi sağlanacak. Geriye kalan borcun tamamı yasa gereği silinecek.

Borcun tamamını peşin olarak ödeyenler ile ilgili davalar düşecek ve taksit halinde ödemek isteyenlerin de ödemeleri tamamlanınca davalar düşmüş olarak kabul edilecek.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal