Gözlük Kullananların Kovid-19'a Yakalanma Olasılığı Daha Az!

Hindistan'da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre gözlük kullanan insanlar, gün içerisinde ellerini yüzlerine daha az götürdüğü gerekçesiyle koronavirüse yakalanma olasılıklarının daha az olduğu tespit edildi.

23.02.2021-09:29 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-09:29) Gözlük Kullananların Kovid-19'a Yakalanma Olasılığı Daha Az!

Koronavirüsü önlemek için aşı ve ilaç geliştirmeleri devam ederken, günlük hayatımızda bu virüsten korunmak için de temizlik, maske ve mesafenin önemi vurgulanıyor. Hindistan'da yapılan yeni bir araştırma ise gözlük takan kişilerin koronavirüse yakalanma olasılığını nasıl etkilediğini gözler önüne serdi.  

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre gözlük takan kişilerin Kovid-19'a yakalanma olasılığı 3 kat daha az. Bunun sebebi ise gözlük takan kişilerin ellerini yüzlerine daha az götürmeleri olarak gösteriliyor. Gözlük takmayan bir insan, günlük hayatında sık sık elini yüzüne götürüp gözüne, burnuna veya ağzına dokunduğu, gözlük takan kişilerin ise normal olarak gözünü daha az ovuşturduğu söyleniyor. Bunun sonucunda ise koronavirüse yakalanma riskini de daha aza indirgemiş oluyor. 

İnternet sitesi MedRxiv'de yayımlanan ve henüz hakem onayından geçmemiş makaleye göre araştırmacılar, 2020'nin yaz aylarında iki hafta boyunca bir hastanedeki 304 Kovid-19 hastasını (223 erkek, 81 kadın) inceledi. 10 ila 80 yaş aralığında olan bu hastaların yüzde 19'unun gözlük taktığı ifade edilirken geriye kalan yüzde 81'lik kısım ise gözlük takmıyordu. Araştırmacılar, katılımcıların saatte ortalama 23 kez yüzlerine, 3 kez de gözlerine dokunduğunu tespit etti. 

Bu araştırma sonucunda gözlük takan kişilerin koronavirüse yakalanma riskinin 2 ila 3 kat daha az olduğu tespit edildi. Yayımlanan makalede, ‘Kontamine ellerle gözlere dokunmak ve gözleri ovuşturmak önemli bir enfeksiyon yolu olabilir’ şeklinde bir açıklama yer aldı. 

LENS KULLANANLAR GÖZLÜĞE GEÇEBİLİR 

Araştırmacılar, daha önce yaptıkları açıklamada kontakt lens kullanan kişilerin Kovid-19 virüsünün ellerinden gözlerine geçme olasılığını minimuma indirmek için gözlük takmalarını istemişti. Mantık çerçevesinde düşündüğümüzde de gözlük kullanmak, ellerle yüzün temasını bir miktar engellediği gerekçesiyle koronavirüse yakalanmayı önleyebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal