Doğru Gözlük Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göz sağlığını korumak için, doğru gözlük seçimi oldukça önemli bir konudur. Kullanımınıza uygun olarak gözlük seçimi ile ilgili hangi gözlükleri tercih etmelisiniz bu yazımızda sizler için ele aldık.

19.02.2021-11:39 - (Son Güncelleme: 19.02.2021-11:39) Doğru Gözlük Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Görme bozukluğu olan bir kişinin gözlerinin daha iyi görmesini sağlayan ve gözü koruyan bir çerçeveye yerleştirilmiş iki mercek ve camdan oluşan araçtır. Doğru gözlük seçimi oldukça önemli bir konudur. Göz sağlığı için doğru gözlük seçimi nedir?

Öncelikle doğru gözlük seçimleri kişinin ihtiyacına göre belirlenmelidir. Çocuklarda gözlük camının kolay kırılmaması için özellik organik camlar tercih edilmelidir. Sporcularda ise seçilen cam polikarbon, trivex gibi darbeye ve çoğu koşula dayanıklı olmalıdır.

Çerçeve seçerken ise iki önemli maddeye dikkat etmek gerekir. Öncelikle kişinin yüzüne uygunluğu ve numarasının büyüklüğüne dikkat edilmelidir.

KULLANIM AMACI

Miyopi, hipermetropi astigmatizma ve presbiyopi gibi kırma kusurlarını olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak, gözü fazla ışıktan , UV ve mavi ışığın yan etkilerinden korumaktır. Bu kullanım amacına ek olarak aksesuar olarak kullanılmaktadır.

GÖZLÜK CAMI HAKKINDA

Mercekler üzerine düşen ışınları yönünü, hızını değiştirir  yani ışığı  kırar böylece görüntünün doğru noktaya görme noktasına düşmesini ve bizim net görmemizi sağlar.

Gözlük camları kimyasal yapılarına göre:

▪️ Plastik(organik) ve  

▪️ Mineral camlar olarak ayrılır.

Gözlük camları odak sayısına göre:

▪️Tek odaklı

▪️ Çift odaklı (bifokal)

▪️ Üç odaklı (trifokal)

▪️ Çok odaklı (multifokal, progresif)

Günümüzde çoğunlukla progresif (kesintisiz geçişli) cam dizaynlari tercih edilmektedir. Progresif camlarda dışarıdan bakıldığında uzak ve yakın kısımları arasında geçiş görülmez.

GÖZLÜK CAMINA GÖRE YAPILAN KAPLAMALAR

▪️ Işık yansımasını engellemek için antirefle kaplamalar

▪️ Organik camların çizilmesini engellemek için kaplamalar

▪️ UV ile koyulaşan fotokromik kaplamalar

▪️ Özellikle ekran başında geçirilen süre arttığı için mavi ışık geçirgenliğini azaltan mavi ışık engelleyici kaplamalar kullanılmaktadır.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ

▪ Güneş camları ise birer renklendirme veya boyama işlemlerinin sonucu elde edilmiş olup, görünen ışığın yaklaşık %20 sinden fazlasını absorbe eden (emen) gözlük camlarına güneş camı denilmektedir.

▪ Her çeşit renkte hemen hemen güneş camları imal edilmelerine karşın insan gözü için en ideal renkli güneş gözlük camları Gri, Kahve ve Yeşil renkli olan güneş gözlüğü camlarıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal