Gönül Sultanı 'Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'

Anadolu’nun manevi liderlerinden mutasavvıf, gönül insanı Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'nin biyografisini sizler için derledik.

06.04.2020-16:00 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-15:52) Gönül Sultanı 'Yahyalılı Hacı Hasan Efendi'

Peygamber Efendimizin nur neslinden gelen, gönül sultanı Yahyalılı Hacı Hasan Efendi, Kayseri’nin Yahyalı ilçesinin Kavacık mahallesinde doğmuştur. Babası, Erbilli Muhammed Es'ad Efendi Hazretleri'nin halifesi Mustafa Hulusi Efendi, annesi H. Mehmed Hoca'nın kızı Ayşe Hanım'dır.

1939 yılında askere gitmeden önce Sami Efendi Hazretleri ile görüşüp duasını almıştır. Askerlik yaparken bile manevi hizmetlerden geri kalmayan Hacı Hasan Efendi, zaman zaman komutanlarından izin alarak camilerde vaaz vermiştir.

Nakşi ve Kadiri tarikatlarından icazetli olan Hacı Hasan Efendi'nin babası vefat etmeden kısa bir süre önce Mahmut Sami Ramazanoğlu tarafından kendisine Halidi, 1965 yılında da Kadiri icazeti verilmiştir.

Yahyalı başta olmak üzere Kozan, Ceyhan, Develi, Adana, Niğde ve Ürgüp gibi il ve ilçelerde elli yıla yakın bir süre fahri vaizlik ve irşad faaliyetlerinde bulunmuştur. Şeyhi Mahmut Sami Ramazanoğlu 1979'da İstanbul'da, ertesi yıl da Medine'de makamını Hasan Efendi'ye vasiyet etmiştir.

Senelerce yur tiçi ve yurt dışında irşat faaliyetleri ile birçok insanın ıslahına vesile olan Yahyalılı Hacı Hasan Efendi, başta Yahyalı İmam-Hatip Lisesi olmak üzere cami ve Kur’an kursu gibi çeşitli kurumların inşası ve geliştirilmesi için faaliyetlerde bulunmuştur.

Dini ve tasavvufi konularda hece vezni ve sade bir Türkçe ile şiirler yazan Hasan Efendi'nin "Kalemdâr" mahlasını kullandığı bu şiirleri oğlu Ali Ramazan Dinç tarafından bir araya getirilerek "Gönül Aleminden" adıyla yayımlanmıştır.

Yahyalılı Hacı Hasan Efendi, vaaz ve sohbetlerinde dini konuların yanı sıra çeşitli iç ve dış olaylar hakkında görüşlerini açıklamış, entelektüel ve siyasi kimliğe sahip birçok kişi onun sohbetlerinden faydalanmıştır. Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmeddin Erbakan'ın da yakın muhabbet kurduğu Hacı Hasan Efendi, mütevazi, tatlı dilli ve güler yüzlü bir kişi olarak tanınmıştır.

1976 yılında şeker hastalığından tedaviye alınan Hacı Hasan Efendi, 1987 yılında kalp yetmezliği nedeniyle Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi, Yahyalı Kavacık Mahallesindeki Kalender Camii'ne defnedilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal