Firewall Nedir, Firewall Cihazı Ne İşe Yarar?

İnternet üzerinde güvenliğinizin nasıl sağlandığını biliyor musunuz? Firewall ne demek, Firewall ne işe yarar, Firewall cihazı nedir, Firewall cihazı nasıl kullanılır, Firewall nasıl çalışır? Sizler için derledik.

16.12.2021-12:58 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-17:43)

İnternet üzerinde herhangi bir şey ararken ya da internet üzerinden herhangi bir dosyayı indirirken dijital güvenliğinizi nasıl sağlarsınız? Firewall, sizin internet üzerindeki dijital koruyucunuzdur. Güvenlik duvarı adı verilen Firewall, olası tehditleri sizin için en aza indirir, sizi ve cihazınızı korur. İşte detaylar…

NEDİR?

Firewall, basit tanımıyla internetiniz üzerindeki gelip ve giden verileri kontrol eder ve sizin için olası tehditlerin önüne geçer. İnternet üzerinden satın alma işlemlerinizde, internette izlediğiniz film, dizi ve diğer videolarda, diğer tüm internet üzerindeki uygulamalarınızda bulunan tehditler önünde adeta bir duvar ören Firewall, oldukça önemli bir sistem.

Her geçen gün gelişen Firewall sistemi girdiğiniz herhangi bir sitede bulunan geliş ve gidiş verilerini kontrol ederek olası tehditleri algılar ve önüne geçer. Güvenli ve güvenli olmayan kaynakları birbirinden ayıran bu sistem bazen güvenli kaynaklarda oluşabilecek tehditleri de görmenizi sağlıyor.

Dijital güvenlik duvarı adı verilen Firewall, ağınıza gelen giden verileri analiz edip, olası tehditleri haber veren bir ağ güvenlik sistemi. İnternetinizi her an IP filtreleme, port filtreleme, web filtreleme, içerik filtreleme gibi kontrollerden geçirir.


NE İŞE YARAR?

Firewall önceden belirlenmiş filtresiyle gelen giden verileri incelerken güvenli olmayan kaynakları filtresinden geçirip olası saldırıların ve tehditlerin önüne geçer.

Bağlantı noktalarında bulunan Firewall sisteminin temel amacı sizi internet gezintisinde güvende tutmaktadır. Karşılıklı veri paylaşımının her iki noktasında da güvenliği sağlamakla görevlidir. “Kaynak adresi 172.18.1.1'in 22 numaralı bağlantı noktası üzerinden 172.18.2.1 hedefine ulaşmasına izin verilir.” Tanımı Firewall sisteminin yaptığı işi en iyi şekilde tanımlar.

FIREWALL CİHAZI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Firewall cihazı da Firewall amaçları doğrultusunda tasarlanmış bir cihazdır. İnternet ağınız üzerindeki trafiği izlemekle görevli olan bu cihaz, güvenlik noktasında hem size hem cihazınıza yardımcı olur.

Zararlı ve kaynağı güvenli olmayan dosyaların filtrelenmesi ya da engellemesi Firewall cihazı tarafından yapılır. Erişilmesi istenilmeyen siteler ya da uzantılar bu cihaz üzerinden engellenebilir. İnternet ağınıza bulaşabilecek virüs ve diğer zararlı yazılımlar da Firewall cihazı sayesinde engellenebilir.

Firewall Nedir

NASIL ÇALIŞIR?

Firewall filtresi birçok noktada denetim yapar. Veri paylaşımlarında denetleme karşılıklı olarak iki yönde de gerçekleşir. Bunun haricinde gelebilecek herhangi bir yazılım üzerinde de denetleme noktası bulunur. Böylece gelen veriler bu güvenlik noktalarına uğrar ve geçip geçemeyeceğine Firewall tarafından karar verilir.

Firewall tür ve filtre olarak birbirinden farklı çeşitler bulundurur. Buna göre bazı Firewall türleri şöyle;

- Next-generation firewalls

- Proxy firewalls

- Network address translation firewalls

- Stateful multilayer inspection firewalls

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal