Fındık Üreticisine 11 Senede 8,5 Milyar Lira Destek

Türkiye'de 2009 yılında uygulamaya alınan "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan esaslı yardımların tutarı, bu ılsene 20 Mart'ta başlayan ödemelerle beraber 8,5 milyar lirayı buldu.

31.03.2020-12:40 - (Son Güncelleme: 31.03.2020-12:36) Fındık Üreticisine 11 Senede 8,5 Milyar Lira Destek

Türkiye'de 2009 yılında uygulamaya alınan "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan esaslı yardımların tutarı, bu ılsene 20 Mart'ta başlayan ödemelerle beraber 8,5 milyar lirayı buldu.

Tarımsal destekleme kapsamında ilk defa Ağustos 2009 yılında fındık üreticilerine yapılan destek ödemesinin 11'incisine, 20 Mart Cuma günü itibariyle başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen takvime göre olan ödemeler, dekar başına 170 TL alacak fındık üreticileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan'ın açıklamasında, Türkiye'nin en önemli dış satım ürünlerinden fındığa verilen desteğin yararlı olduğunu ve üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.

Alan esaslı gelir desteğinin 2009 senesinden bu yana kesintisiz bir şekilde verildiğine dikkat çeken Soydan, "Bu desteğin 11'incisi şu anda üreticilerimize yapılmaktadır. 2009'dan bugüne kadar fındık üreticilerimizin hesaplarına toplam 8,5 milyar lira gibi destekleme ödemesi yatırıldı. Bu, oldukça önemli bir miktardır." ifadesini kullandı.

Soydan, bu yıl 35 şehirde 408 bin 373 fındık üreticisine 849 milyon TL alan bazlı destek ödemesi olacağını ifade ederek, destek ödemelerinin mart ile nisan aylarında yapılmasının ciddi avantajlar sunduğunu, üreticilerin giderlerine ciddi ölçüde katkı sağladığını belirtti.

Desteğin fındığın verim ve kalitesinin artmasında da ciddi rol oynadığını belirten Soydan, üreticiler olarak bu desteğin takip eden senelerde de sürmesini umduklarını ifade etti.

Soydan, fındık üreticilerine, destek parasını yalnızca tarımda kullanmalarını önererek, "Üreticimiz, maliyetlerinin önemli kısmını bu desteklemeyle gidermeye çalışsın. Bu desteği gübre, ilaç ve diğer giderlerde kullanırsak üretici daha fazla gelir elde etmiş olacak. Şu anda bunu yapan üreticilerimizin sayısı da çoğunlukta. Parayı gerektiği gibi kullanan çiftçilerimizi tebrik ediyoruz." şeklinde konuştu.

Soydan, fındıkta alan esaslı gelir desteğinin ödenmesinde emeği geçen ve daima üreticilerin yanında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar'a teşekkürlerini iletti.

DEVLET SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç ise fındıkta alan esaslı gelir desteğinin sürmesinin oldukça memnun edici olduğunu ifade ederek, devletin her zamanki gibi verdiği sözleri yerine getirdiğini dile getirdi.

Desteğin zamanlama olarak çok yerinde olduğuna işaret eden Sevinç, bu desteğin bahçe bakımlarını için üreticilere önemli katkısı olacağını söyledi.

Sevinç, ihracatçılar olarak yapılan desteğin sürmesinden yana olduklarının altını çizerek, "Onun yerini tutacak, ondan daha adil ve daha sağlıklı başka bir sistem yok. Onun için bu desteklemeyi hem destekliyor hem de devam etmesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal