FIFA'dan Tarihe Geçecek Ofsayt Kararı Geldi!

FIFA'nın ofsayt kuralı ile alakalı aldığı yeni karar futbol dünyasının gündemine oturdu.

05.02.2022-10:37 - (Son Güncelleme: 05.02.2022-12:41) FIFA'dan Tarihe Geçecek Ofsayt Kararı Geldi!

FIFA'nın gündemini uzun süredir meşgul eden ofsayt çizgisi ile ilgili tüm uygulayıcı ülkelerden gelen yoğun şikayetlerin ardından Dünya Futbol Konfederasyonu, VAR sisteminde olduğu gibi gol çizgisi teknolojisinde de insan unsuru olmadan ofsayt tespitini sağlayacak bir sistemin çalışmalarının yapılması için talimatta bulundu. 

İki yıl süren çalışmaların ardından sistemin hazır olduğu ve testlerin başlayacağını FIFA duyurdu. Yeni sistem ile ilgili ayrıntılar da gün yüzüne çıkmaya başladı.

12 ÖZEL KAMERA OLACAK

Yeni sistemin en önemli özelliği ise yayıncı kuruluş kameraları yerine stat çatılarına monte edilecek olan 12 özel kamera aracılığı ve bir yapay zeka programı ile ofsayt tespitini yapacak.


FUTBOLCUNUN 3 BOYUTLU MODELİ ÇIKARTILACAK

Geliştirilen sisteme göre kameralar bir yandan pası veren futbolcunun topa dokunuş anını tespit ederken diğer yandan yapay zeka bir futbolcunun vücudundaki 29 noktayı saniyede 50 kez tarayarak üç boyutlu bir modelini çıkartacak.

GÖRÜNTÜ VAR'A GİDİYOR

Gerçek zamanlı olarak yapılan değerlendirmenin ardından tespit edilen ofsayt görüntüsü anında VAR'a gönderilecek. VAR görevindeki hakem de maçı yöneten hakemi uyararak ofsaytı bildirmiş olacak.

Daha önce özellikle milimetrik şekilde tespit edilmek zorunda kalınan ve zaman kaybına neden olan ofsayt pozisyonları için artık saniyeler içinde karar verilecek.

UYGULAMAYA GEÇİLDİ

Yeni uygulamaya ilk olarak ciddi bir şekilde Arab Cup'da uygulandı. Fakat oynanan maçta sistemi harekete geçirecek bir pozisyon olmadı. Testlerin başka maçlarda da uygulanacağı eğer başarılı olursa Katar'da uygulanacak olan Dünya Kupası'na kadar testleri sürdürecek olan FIFA, yeni sistemi resmi Katar'da uygulamayı düşünüyor.

Daha sonrasında kullanım izni verilecek olan sistem ise ulusal ligler ve konfederasyonlar tarafından 2023-24 sezonundan itibaren kullanılacak. Fakat kullanımı zorunlu olmayacak. İsteyen kurum eski sistem ile devam edebilecek. Çünkü yeni teknolojinin kurulumu yüksek bir maliyet gerektiriyor.

Kaynak: Ajansspor.com

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal