FBI’ın görevlendirdiği ajanı cemaat yakaladı: ‘Müslüman olduğumuz için takibe alındık’

Kaliforniya eyaletinde FBI, Müslüman görüntüsü verdiği ajanı cami cemaatinin arasına soktu. Cemaat, yakalanan FBI ajanı aleyhine 'Müslüman olduğumuz için takibe alındık' diyerek dava açtı. Yüksek mahkemeye taşınan davada, ‘devlet sırrı açığa çıkabilir' diyerek skandal bir karara imza atıldı.

07.03.2022-12:36 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-12:48) FBI’ın görevlendirdiği ajanı cemaat yakaladı: ‘Müslüman olduğumuz için takibe alındık’

Kaliforniya'nın Irvine eyaletinde 2006 yılında gerçekleşen olayla ilgili edinilen bilgilere göre, ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI), uyuşturucu da dahil birçok suçtan hüküm giymiş eski suçlu Craig Monteilh’i ajan olarak görevlendirdi. Kendisini yeni Müslüman olmuş gibi tanıtan ajan, bölgede bulunan The Islamic Center of Irvine camisine gitmeye başladı. 

Kendisini onlardanmış gibi rol yapan Monteilh, zaman içinde yakın ilişkiler geliştirerek bölgede bulunan diğer camileri tek tek dolaştı. FBI tarafından görevlendirilen Monteilh, Müslümanların radikalleşme eğilimi içinde olup olmadığını konusunun araştırmasını yaparak onlara eylem fikri aşılayarak test etti. 

Kaliforniya'da cami

Tavırlarından şüphelenen Müslümanlar, Monteilh hakkında camide terör eylemleri gerçekleştirme yönündeki söylemleri nedeniyle Federal Araştırma Bürosu’na (FBI) şikayet etti. Bu şikayetin ardından uyuşturucu da dahil birçok suçtan hüküm giymiş eski suçlu Craig Monteilh’in FBI ajanı olduğu ortaya çıktı. 

Ajan: FBI tuzak kurdu

The Islamic Center of Irvine, Federal Araştırma Bürosu (FBI) hakkında 'dini temelde yasadışı gözetlemeyle hedef alındıkları' gerekçesiyle dava açtı. FBI tarafından görevlendirilen ajan Monteilh de 'haklarının FBI tarafından suiistimal edildiği’ gerekçesiyle Federal Araştırma Bürosu’na dava açtı. İtirafta bulunan ajan mahkeme verdiği savunmasında, ‘FBI'ın yaptığı şey soruşturma değil bir tuzaktı. Gerçek bir terörist arama değil, tamamı ayarlanmış bir sızmaydı. Bir hata yaptıklarını kabul edemiyorlar’ ifadelerini kullandı. 

Mahkeme FBI'a destek verdi

Mahkemede FBI adına savunma yapan Adalet Bakanlığı, ‘devlet sırrı açığa çıkabilir' diyerek davanın reddini talep etti. Bu nedenle dava, Yüksek Mahkeme'ye (Supreme Court) gönderildi.

Yüksek Mahkeme, davada FBI'ı haklı buldu. ABD Dış İstihbarat Gözetleme Yasası'nı (FISA) gerekçe gösteren mahkeme, ‘FBI'a açılan davaların devlet sırrı gerekçesiyle durdurulup durdurulamayacağına alt mahkemelerin karar vermesi gerektiğine’ karar verdi. Mahkeme, FBI’ın benzer operasyonlar yapma iznini açık tutarken The Islamic Center of Irvine cemaati ise 'Sadece Müslüman oldukları için takip edilmelerinin, ABD Anayasası'na aykırı olduğunu belirterek, "Biz bunun cevabını bekliyoruz’ ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal