Erken emekli nasıl olunur? Bu meslek gruplarına SGK'dan müjde haber! 45 farklı meslek çalışanlarına erken emeklilik fırsatı

SGK tarafından verilen karara göre 18 meslek olarak bilinen erken emekli olabilen meslek grupları 45 mesleğe kadar genişletildi. Ağır mesleklerde çalışan vatandaşlar, o meslek gruplarında icra ettikleri görevler sebebi ile erken emeklilik haklarından yararlanabilirler. Peki bu meslekler hangileri, ne zaman emekli olabiliyorlar? Detaylar haberimizde..

09.03.2022-10:31 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-11:36) Erken emekli nasıl olunur? Bu meslek gruplarına SGK'dan müjde haber! 45 farklı meslek çalışanlarına erken emeklilik fırsatı

Günümüzde bazı meslekler insanların hayatını diğer mesleklerin yaptığı işe göre çok daha fazla yıpratır. SGK da bu tür işlerde çalışan insanlara ayrıcalıklı emeklilik hakkı sunuyor. Daha önce birçok düzenleme yapılan sistemde artık son aşamaya gelindi. Artık bu meslekleri yapanlar daha erken emekli olma hakkına sahip olacak. İşte SGK tarafından açıklanan erken emekli olabilecek meslekler..

SGK’nın belirlediği bazı mesleklerde çalışan milyonlarca vatandaşın 3 bin 600 gün sonunda emekli olma şartları yeni düzenleme ile değişiyor. Yeni hazırlanan tasarıyla bu durum esnetiliyor ve o meslek gruplarında çalışanlar erken emekli olma fırsatı yakalıyor. 

2.5 yıl erken emeklilik fırsatı

Bu bağlamda yıpranma hakkı tanınan işçiler 2008 yılından önce elde edecekleri yıpranma hakkı ile birlikte artık 2,5 yıl daha erken emekli olabilecek. 2008 senesinden önce geçerli olan sistemde, yıpranma hakkıyla birlikte işçinin kazandığı sürenin tamamı yaş haddinden düşülüyordu. Buna göre 5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir kişinin yaş haddinde de 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren ise yaş haddinden düşürülecek süre, yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için en az 3 bin 600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu.

SGK, bu konuda vatandaşlara kolaylık sağlamaya gitti. Buna göre; 3 bin 600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3 bin 600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı verilecek.

Süreler yarı yarıya düşürüldü

Posta Gazetesi’nde yayımlanan habere göre böylece, 5 yıl yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor. 52 yaşında emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşında emekli olabilecek.

Konu üzerinde çalışılıyor

Konuyla ilgili SGK Daire Başkanlığından yapılan açıklamada; erken emeklilik konusunun gündemde olduğunu ve üzerinde çalışılıp düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

Hangi meslek grupları faydalanabilecek?

Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var. Bu doğrultuda yıpranma hakkı söz konusu mesleklerde erken emekli olmayı sağlıyor. Üstelik bu meslek gruplarına yeni ilaveler yapılacağı da gelen bilgiler arasında.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal