Milyonlarca kişinin en çok merak ettiği konuların başında gelen erken emeklilik konusu internet üzerinden en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Çünkü yaşlılık dönemine kadar çalışan insanlar artık rahat etmek için dinlenmek istemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, gerekli şartları sağlayan vatandaşlarımıza emeklilik fırsatı vermektedir. Emeklilikte ödenen prim gün sayısı ve sigortalılık günü önem kazanmaktadır. Bunlardan ziyade erken emekli olma fırsatı da mevcuttur. Vatandaşlarımız 5 yıl erken emekli nasıl olunur, erken emeklilik şartları neler, erken emeklilik hangi meslekleri kapsıyor sorularının yanıtlarını araştırmaktadır.
Erken yaşta emekli olmak her çalışan için hayati öneme sahiptir. Bazı şartları sağlamanız halinde erken emeklilik fırsatı ortaya çıkmaktadır. Önek verecek olursak, TSK personeli, her hizmet yılı için 90 gün de yıpranma hakkı kazanmaktadır. Böylece 20 yıl boyunca çalışması halinde 25 yıllık emekli ikramiyesi almaya hak kazanmaktadır.
Fiili Hizmet Süresi Zammı
Ağır işlerde çalışan sigortalı vatandaşlarımız için hayata geçirilen bir uygulamadır. Bu uygulama 5434 sayılı kanunun 32’nci maddesi ve 506 sayılı kanunun ek 5’inci maddesi çerçevesinde belirlenmiştir. Ayrıca sonrasında 5510 sayılı kanunun 40’ıncı maddesiyle de yeniden düzenlendi. Bu sayede kurumsal farklılıklar da ortadan kalktı.
Fiili Hizmet Süresi Zammından Kimler Yararlanabilir?
Bu uygulama bazı işyerlerini kapsamaktadır. Bu iş yerlerinde çalışan sigortalıları ve kamu çalışanlarını da kapsamaktadır. Bu iş yerleri aşağıda şu şekilde belirtilmiştir;
Kurşun ve Arsenik Çalışanları
Cam Fabrikaları ve Atölyeleri
Cıva Üretim İşçileri
Çimento Fabrikası Çalışanları
Termik Santraller ve Kok Fabrikaları
Alüminyum İşleri
Demir Çelik Fabrikaları
Döküm İşçileri
Asit Fabrikaları
Yer Altında Çalışanlar
Su Altı Çalışanları
Türk Silahlı Kuvvetleri
Emniyet Çalışanları
İtfaiye
Gazetecilik ve Basın
TBMM
Yıpranma Payı
TSK personeli olup da 20 sene boyunca hizmet yapan görevliler 5 yıl fazladan yıpranma payı alarak fazladan tazminat hakkı elde ederler. Böylelikle 25 yıllık çalışmış gibi olurlar. Çünkü her yıl 90 gün yıpranma hakkı elde ederler. Böylelikle erken emekli olurlar.
Fiili Hizmet Süresi
Çalışma hayatında riskli kabul edilen çalışma koşulları için fiili hizmet süresi denen bir kanun vardır. Doğal olarak işlerin bazıları riskli kabul edilirken bazıları da risksizdir. Risk oranına göre çalışanlara ilave olarak hizmet süresi verilmektedir. Halk dilinde yıpranma payı olarak bilinmektedir.
Kimler Erken Emekli Olabilir?
Yukarıdaki meslek alanlarında belirttiğimiz kişiler, erken emekli olma fırsatına sahiptir. TSK personeline doğruda hizmet süresi eklenmektedir. Bunun yanında Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’nda çalışan er, erbaş, uzman erbaş, uzman jandarma, yedek astsubay, astsubay, yedek subay ve subaylar bu kapsama dahil olmaktadır. Bu kişiler her hizmet yılı için 90 gün yıpranma payı alırlar.
Prim Kesintileri
Yıpranma payı doğal olarak işverene büyük bir maliyeti vardır. Yıpranma payı alan işçilere işverenler daha fazla prim ödemesi yapar. Normalde en fazla %20 oranında yıpranma payı ödemesi yapılırken, yukarıda belirtilen işlerde çalışanlara %25 oranında pay ödenir.