'Erdoğan, Türkiye'nin Bölgesel Bir Güç Olması İçin Batıya Meydan Okuyor'

ABD merkezli Bloomberg’de yer alan yazıda ‘AB, Türkiye söz konusu olduğunda dişsiz bir aslan’ sözleri kullanıldı.

17.07.2020-10:48 - (Son Güncelleme: 17.07.2020-10:53) 'Erdoğan, Türkiye'nin Bölgesel Bir Güç Olması İçin Batıya Meydan Okuyor'

‘Orta Doğu ve Avrupa'yı bağlayan bir ulusun yönetiminde kalan Erdoğan, Türkiye'yi tartışmalı olarak daha fazla uluslararası nüfuzla bölgesel bir güce dönüştürdü’ denilen makalede Ayasofya’nın ibadete açılmasının Türkiye'nin küresel sahnede bir Müslüman gücü olarak rolünü yeniden kurma misyonunun taç sembolü olacağı ifade edildi.

‘AB TÜRKİYE’YE KARŞI DİŞSİZ BİR ASLAN’

‘Türkiye'nin stratejik avantajı var’ diye konuşan Bluebay Portföy Yönetimi Yükselen Piyasalar Kıdemli Strateji Uzmanı Timothy Ash ‘Gerçek şu ki AB, Türkiye söz konusu olduğunda dişsiz bir aslan. Ve Erdoğan bunu uzun zaman önce anladı’ diye devam etti.

Bloomberg’deki yazı söyle devam etti:

ABD ve AB’nin Türkiye’ye yönelik somut bir eylemden kaçındığı belirtilen yazıda, ‘ABD, Erdoğan'ın dış politikasının bazı yönlerini kınadı, ancak kilit bir NATO müttefikine karşı somut eylemden kaçındı. AB açısından, Türkiye'nin göçmenlerin ve militanların Avrupa'ya akışına karşı bir tampon görevi, Doğu Akdeniz'deki gaz araştırmaları konusunda ticari yaptırımların kullanılmasını çok riskli hale getirdi. Her halükarda, ticaret yaptırımları Avrupa ülkelerine de zarar verecek ve koronavirüs pandemisi küresel ekonomide dalgalandığı için çok azı bu maliyetleri karşılamaya hazır’ sözleri kullanıldı.

Türkiye’nin giderek bağımsızlaşan bir dış politika işlediği belirtilen yazıda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava sistemi almasıyla ABD ve NATO’ya karşı çıktığı belirtildi.

Türkiye’nin Libya’da meşru hükümete desteğiyle Rus destekli Hafter güçlerini yendiği belirtilen yazıda, durumun Türkiye’yi Hafter’i destekleyen Mısır ve BAE ile potansiyel bir çatışmaya yaklaştırdığını savundu.

Londra’nın Chatham House düşünce kuruluşunda Türkiye Programı’nı yöneten Fadi Hakura ise ‘Türkiye’nin ABD’yle ilişkileri liderlik düzeyinde çok iyi, kurumsal düzeyde ise çok kötü’ diyerek Joe Biden’ın Kasım ayında seçimleri kazandığı takdirde her şeyin değişebileceği değerlendirmesinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal