Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıdem Tazminatı ve Part-Time Çalışma İçin Talimat

İçeriğinde kıdem tazminatı düzenlemesi, part-time çalışma benzeri başlıkların yer aldığı istihdam paketiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duruma el attı.

17.07.2020-09:46 - (Son Güncelleme: 17.07.2020-09:28) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıdem Tazminatı ve Part-Time Çalışma İçin Talimat

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın oluşturduğu istihdam paketi hususunda Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi. İçerisinde, kıdem tazminatı, part-time çalışma benzeri tartışmalı düzenlemelerin yer aldığı büyük kapsamlı çalışma hususunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu konuları taraflara sorarak uzlaşma arayıp daha sonra getirin' dedi.

Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı'nda (MYK) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk istihdam paketiyle alakalı bilgi aktarırken, düzenlemenin biran evvel yasalaştırılması hususunda yardım talep etti.

MYK'da kıdem tazminatı düzenlemesi, part-time çalışma benzeri hususlarda tam uzlaşmaya varılamadığı yolunda fikirler beyan edildi. Böyle bir dönemin, TBMM'deki başka çalışmaları etkileyeceğiyle ilgili yorumlar yapıldı.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ne kadar acele?' sorusunu sordu. Bu hususta tam bir fikir ortaklığına ulaşılmadığı için düzenlemenin bu kısımlarının yeni yasama dönemine kalması benimsendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu başlıklarda tarafların fikri alınarak, bir defa daha uzlaşma aranması hususunda tavsiyede bulundu. Paketin, acil olan ve uzlaşma problemi olmayan kısımları, TBMM'ye sevk edilirken, başka başlıkların ekimden sonra gündeme getirilmesi istendi.

İŞKOLU PROBLEMİ

Bu esnada, bir takım işkollarında yetkileri düşme riskinde olan sendikalar için tanınan ilave sürenin bu defa verilmemesine karar verildi.

Toplantıda gündem olan bu hususta, her sene papılan bir senelik süre uzatımının bu defa yapılmaması planlandı. Bu vaziyet, küçük pekçok sendikanın işyerlerinde yetkilerini kaybetmesi demek oluyor.

MADDELER NELER İÇERİYOR?

Yeni yasama dönemine kalan pakette, kıdem tazminatı fonu düzenlemesinin yanında, part-time çalışmayla ilgili de düzenleme yer alıyor. Part-time çalışmanın bir takım sektörde uygulanmasının önü açılıyor.

Aynı zamanda part-time çalışan kişilere sigorta yapılmasını sağlayacak bir takım düzenlemelerin de pakette yer alacağı bildiriliyor. Düzenlemeyle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişiler için koşul aranmaksızın, 'belirli süreli iş sözleşmesi' yapılabilecek. İşverenler bu şahısları daha kolay istihdam edebilecek. İşe iade benzeri haklar ortadan kalkacak.

Bu iş sözleşmelerinin müddeti, en çok 2 sene uzatılabilecek. 2 seneyi aşan sözleşmeler belirsiz süreli sözleşme olacak. Bu da işverenin sürekli eleman değiştirmesi anlamına gelebilecek. 50 yaş üzerinde olan, emeklilik için prim koşulunu tamamlamış şahıslar da benzer iş sözleşmesiyle bu şartlarda çalıştırılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal