Kıdem Tazminatı Şartları

Kıdem tazminatı hak edebilmek için 4857 sayılı kanun ışığında bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekir. Bu şartlar yerine getirilmeden işçinin işverenden hak talep etmesi söz konusu değildir.

30.03.2020-19:02 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-19:02) Kıdem Tazminatı Şartları

Kamu çalışanlarında böyle bir durum seçenekler içerisinde var olmadığından dolayı kıdem tazminatı hakkı özel sektör çalışanları ile özdeşleşmiş bir hal almıştır. İşçinin çalıştığı ve bağlı olduğu yasanın getiri ve götürülerini bilmesi haklarını alabilmesi açısından fazlasıyla önemlidir.

Kıdem Tazminatında Bir Yıl

İşçinin en başta kıdem tazminat hakkı elde edebilmesi için aynı işverene bağlı çalışma alanlarında en az 1 yıl çalışmış olması gerekir. Ayrıca işçinin kendi isteği ile işyerinden ayrılmamış olması da gerekmektedir. Sözleşme işveren tarafından bitirilmeli veya süresi dolduğu için bitmiş olmalıdır. İşçinin kendi isteği ile istifa etmesi durumunda ise kanunun 24. maddesinde yer alan haklı sebeplerden bir tanesini sunabilmesi şartı aranır.

Haklı Sebepler

İşçinin iyi niyet ve ahlak kurallarının ihlal edilmesinden kaynaklı olarak işten ayrılması kıdem tazminatı hakkını elde etmesine olanak sağlayacaktır. Ek olarak askerlik hali nedeniyle işten ayrılmak da yine haklı sebepler içerisindedir. Kadın işçinin aile birliğini öne sürerek ayrılması da şartlar yerine getirildiğinde geçerli sebeplerdendir. Yasal evlilik tarihi içerisinde ilk yılı doldurmuş olmadan istifa etmesi kıdem tazminatına hak kazanmasını sağlayacaktır. Yine emeklilik hakkı da haklı istifa sebeplerindendir. Yaş veya prim olarak emeklilik fark etmeksizin uygun şekilde bildirildiğinde haklı sebeplerden olduğundan kıdem tazminatı alınmamasına neden olmayacaktır. İşçinin ölüm hali de yine sözleşmenin kendiliğinden feshe edilmesi demek olduğundan hak sahipleri kıdem tazminatı isteyebilirler.

Ek Sebepler

Sayılan durum ve haklı gerekçelerden farklı olarak işveren tarafından iş sözleşmesinin tek taraflı değiştirilmesi halinde haklı bir istifa sebebiyle işçi istifasını sunabilir. Yenilenen şartlar altında çalışmak istemediği 6 gün içerisinde bildiren işçinin istifası kabul edilir ve kıdem tazminatı da dahil diğer haklarını talep ederek işyerinden ayrılabilir. Bu konuda engelleyici bir kanun yoktur. İşverenin eksik prim yatırması da SGK'ya bildirildikten sonra iş akdinin sonlandırılmasında haklı şekilde kullanılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal