Erdoğan: Murat Kurum İstanbul’un derdine derman olacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İstanbul İlçe Adayları Tanıtım Toplantısı'na katılarak, adayları tek tek açıklayarak sahneye davet etti.

20.01.2024-17:36 - (Son Güncelleme: 20.01.2024-17:36)

İstanbul’u 1994 yılında milletin huzurundayken altyapısı çökmüş, özellikle üst yapısı perişan ve insanı hiçe sayılan bir şehir olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘İstanbul çöp, çukur ve çamur haldeydi. Haliç'in yanına kokudan yaklaşılamayan, hemen şu Haliç Kongre Merkezi'mizin arkası biliyorsunuz Haliç. Buraya yaklaşılamıyordu’’ şeklinde konuştu.

Haliç’i biz temizleyip bu hale getirdik!

Kasımpaşalı olduğunun hatırlatmasında bulunan Erdoğan, Haliç'in kenarında doğup büyüdüğünü ve Haliç'le beraber yaşadığını dile getirerek, Haliç’i kendi dönemiyle birlikte temizlemeye başladıklarını ifade eden Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘‘Haliç'ten o zamanlar itibariyle 9,5 milyon metreküp çamur, pislik çıkardık. Bu çamuru bizler 9,5 kilometre uzaklıkta, Alibeyköy'de bir taş ocağına naklettik. Ya bunu şu andakiler yapar mıydı? Yapabilir miydi? Ama bunu Murat Kurum yapar. İşte burada, hemen Kağıthane'de bunlar temel atmama merasimi yapıyorlar. Ya böyle bir şey olur mu? Temel atmama merasimi. Ama bunlar yapar. Biz ise temel üstüne temel koyma mücadelesi verdik. İstanbul'umuzda bu yarışı biz yaptık. Suyu akmayan, ulaşımı dökülen, sokaklarını pislik götüren, çevresini gecekonduların kuşattığı, trafikte insanların ömrünü tükettiği, çöplükleri patlayan, çukurlardan dolayı yollarında yürünmeyen velhasıl her tarafı tel tel dökülen bu İstanbul fotoğrafı bizi sadece üzmekle kalmadı üstlendiğimiz sorumluluğun ağırlığını da gösterdi. İstanbul'un temsil ettiği tarihi ve kültürel değerlere asla yakışmayan bu görüntüsünü ortadan kaldırmak için hemen kolları sıvadık. Ekiplerimizi kurduk, imkanları seferber ettik."

Murat Kurum İstanbul Belediye Adayı

‘‘Hatalarından ders çıkarmıyorlar’’

İstanbullunun derdine derman olduklarını, bahanelerin arkasına saklanmadıklarını söyleyen Erdoğan, son 5 yılda İstanbul’u bu belediyecilikle eski günlerdeki ihmallere maruz kaldıklarını belirterek, sözlerini şu şekilde devam etti: ‘‘Tüm dünyanın göz bebeği olan bu güzel şehir, 5 yıl gibi çok kısa sürede neredeyse çeyrek asırlık irtifa kaybı yaşadı. Kardeşlerim, hatırlarsanız 2019'da İstanbul'un yönetimini devralanlar işe programla projeyle icraatla tuğla üstüne tuğla koyarak değil, az önce de söyledim, temel atmama töreniyle başladılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin atmadıkları temeli Silahtarağa Arıtma Tesisi projesi olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Peki sonra ne oldu? Arıtma yapılmayan sular Haliç'e boca edilince burası yeniden ölmeye, kararmaya, kokmaya başladı. Halbuki Silahtarağa projesi İstanbul'un altın boynuzu Haliç'i temizlemek için 1994 yılından beri yürüttüğümüz çalışmaların kritik bir parçasıydı. Hatalarından ders çıkarmak yerine vizyonsuzluklarını, İstanbul'un yol kenarlarını süsleyen güzelim dikey bahçeleri yok ederek devam ettirdiler. Şimdi aynı zihniyet 'poşet' göndermesiyle yeniden arzı endam ediyor’’ dedi.

‘‘Projelerimizi küçümsüyorlar!’’

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Murat Kurum'un, İstanbul'u depreme hazırlamak başta olmak üzere, şehrin geleceği için hayati öneme sahip projelerini, küçümsediklerini açıklayan Erdoğan, ‘‘Tabii bunların çevreden anladıkları yalnızca, bu kavramın ardına sığınarak şehri yakıp yıkan çapulculara sahip çıkmaktır. Bunların, 'Arıtma tesisi niçin yapılır? Poşet kullanımı niçin sınırlandırılır? Doğal gazla ısıtma niçin yaygınlaştırılır? Elektrikli araç üretimi niçin teşvik edilir? Karbon emisyonunu düşürecek yatırımlar niçin yapılır? Yeşil alanlar niçin artırılır? İklim değişikliğiyle mücadeleye niçin bu kadar önem verilir? Plastik kullanımının azaltılması niçin kritik öneme sahiptir? Kısacası, çevreye, tabiata ve insana dair meselelerin niçin bu kadar öncelikli olduğuna dair en küçük bir fikirleri yoktur’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal