Engelli fatura indirimleri ve devlet destekleri nelerdir? 2022 Kamu ve özel sektör engelli fatura indirimi ve destekler

2022 yılıyla beraber engellilere özel tanınan fatura destekleri günümüzde yoğun ilgi görmeye başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın gözetimiyle beraber engelli bireylerin faturalarında indirime gidildi. Kurum ve kuruluşlara göre değişiklik gösteren indirim oranlar araştırılmaya başlandı. Engelli vatandaşlara tanınan fatura indirimleri ve devlet destekleri haberimizde yer almaktadır.

27.05.2022-08:20 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-08:20) Engelli fatura indirimleri ve devlet destekleri nelerdir? 2022 Kamu ve özel sektör engelli fatura indirimi ve destekler

Değerli okurlarımızın merakla araştırmaya başladığı engelli faturalarındaki indirim ve destekler günümüzde popülerliğini arttırdı. Engellilere hangi faturalarda indirim yapılır? sorusuna yanıt arayanlar tanına ayrıcalıkları da araştırmaktadır. Engelli vatandaşlara ne kadar fatura desteği veriliyor? Engelli vatandaşlara fatura indirimi veren kurumlar? Engelli bireylere verilen devlet desteği hakkında merak edilenler haberin devamına

Engellilere hangi fatura indirimleri yapılıyor?

Engellilere tanınan fatura desteği elektrikten başlayarak diğer alanlarda uygulanmaktadır. Engelli vatandaşların yararlanabileceği fatura indirimleri için sıralama şu şekildedir;

-Elektrik indirimi

2019 yılının Ocak ayında duyurusu yapılan engelli elektrik indirimi için uygulama Mart ayında hızlı bir şekilde başladı. Engelli ve ihtiyaç sahibi olanlara tanınan elektrik indirimi tüketimin 150kW'a kadar olan kısmında destek vermektedir. 3294 sayılı Kanunun içeriği ile yürürlüğe giren elektrik indirimi için muhtaçlık şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Engellilerde ise özellikle bakım parası almaması gerekmektedir.

Engelli elektrik indirimi

-Doğalgaz indirimi

Engellilere tanınan doğalgaz indirimi ısınıma yardımı adı altında verilmektedir. Şubat ayında başlayan yardımlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına kaydı olan engelli vatandaşlar yararlanmaktadır. Doğalgaz faturasına destek veren devlet Mart ve Ekim aylarında 3 paket içeriğinde destekte bulunmaktadır.

-Su indirimi

Engelliler için alınan su indirimi belediyeler tarafından ele alınmıştır. Devletin de katkısı bulunarak kişinin ikametgah ettiği belediye su indirimleriyle ilgilenmektedir. %40 engel durumu bulunan vatandaşlara su indirimi yapılmaktadır.

-Türk Telekom hat indirimi

İki farklı seçenek ile sunulan hat indirimleri faturalı ve faturasız olarak belirlenmiştir. Engellilere Türk Telekom hat indiriminde %25 - %30 arasında düşüş yaşanmaktadır. Türk Telekom'un engelli vatandaşları için ayrıca 2 GB - 8 GB arasında internet paketi de hatlarına tanımladıkları bilinmektedir.

- Turkcell hat indirimi

Sosyal destek kampanyası adı altında engellilerin yanında olan Turkcell, engel durumuna göre indirim oranlarında değişiklik göstermektedir. %40 ve üzeri engeli olarak için %25 oranında destek vermektedir. Turkcell içerisinde engelliler için 9 farklı paket bulunmaktadır.

-Vodafone hat indirimi

Vodafone engelli vatandaşlar için indirim uygulamasını başlattı. 9 TL ile 47 TL arasında değişen indirim fiyatları faturalı ve faturasız olarak seçenek sunarak 11 paket içermektedir.

-THY bilet indirimi

Engelli vatandaşların seyahatı ise THY ile beraberin geldi. İç ve dış hatlar fark etmeden engelli vatandaşlar iç hat için %25 oranında indirime tabi tutulurken dış hatlarda ise oran %25 olarak belirlenmiştir.

Engelli indirim destekleri

-Digitürk indirimi

Digitürk aboneliği olacak engelli vatandaşlar için indirim 15,60 TL olarak belirlendi. Müşteri hizmetleri ile iletişime geçilerek engelli paketi başvurusunda bulunmak yeterli olacaktır.

Engelli elektrik faturası indirimi ne kadar?

2022 yılında alınan karar üzerine engellilerin faturalarında yapılacak ücret aralığı 103 TL - 206 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Hanede oturan kişi sayısına göre farklılık gösterirken harcanan elektrik 75 kWh ve 150 kWh tutarlarına göre hesaplama yapılmaktadır.

Ev içerisinde 1 ya da 2 kişi bulunduğunda 103 TL (75 kWh)

3 kişilik bir ev halkı için 137,33 TL (100 kWh)

4 kişinin bulunduğu evler için 171,67 TL (125 kWh)

5 yada daha fazla kişinin aynı evde bulunmasında 206,00 TL (150 kWh)

Engelli elektrik faturası indirim başvurusu

Engellilere devlet desteği tam gaz devam ederken elektrik faturalarına gelen zamlar göz önünde bulundurularak engelli vatandaşlara indirim söz konusudur. En yakın PTT şubelerine gidilerek indirim başvurusunda bulunulabilir. Elektrik faturası indirimi için istenen belgeler elektrik faturası ve kimlik belgesidir.

Engelli doğalgaz indirimi ne kadar?

Engellilere özel olarak tanımlanan fatura indiriminde doğalgaz için 450 TL - 1150 TL arasında değişmektedir. Hane başına belirlenen 3 ayrı paket ödeme kolaylığı için ön plana gelmektedir. PTT sosyal yardım başvuruları kayıtları açmıştır. Doğal gaz yardımından yararlanmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabilir.

Engelli su indirimi ne kadar?

Engellilere su faturalarındaki indirim belediyeler tarafından verilmektedir. Ne kadar da devlet desteği olsa da belediye ödemelerle ilgilenmektedir. Engelli vatandaşlar için %50 indirim uygulayan 15 belediye şöyledir;

İSKİ (İstanbul)

ASKİ (Ankara)

İZSU (İzmir)

ASAT (Antalya)

BUSKİ (Bursa)

ASKİ (Adana)

ESKİ (Eskişehir)

GASKİ (Gaziantep)

KOSKİ (Konya)

DESKİ (Denizli)

TİSKİ (Trabzon)

SASKİ (Sakarya)

KASKİ (Kayseri)

OSKİ (Ordu)

MASKİ (Manisa)

Akülü araç alma şartları

Engelli akülü araba desteği devlet şartları

2022 yılında 2.750 TL olarak belirlenen engelli akülü araba desteği için yerine getirilmesi gereken şartlar vardır.

-Ayakta duramayacak ya da yürüyemeyecek durumda olmak

-Ön kol, kolun tek taraflı olarak işlevini görmemesi

-Koroner hastalık olunması

-Kişinin hareketlerinde kısıtlamaların olması Ortapedi ve Travmatoloji, Beyin Cerrahi ve Fizik Tedavi bölümlerinden onay belgesi

-Sağlık raporu 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal