Emekli ikramiyeleri ne zaman yatacak? Emeklilere müjde! 1100 TL ikramiyelere zam!

Ramazan bayramı yaklaşırken emekli olan vatandaş ikramiyelerin ne zaman yatırılacağını ve emekli ikramiye miktarlarını araştırıyor. İnternet üzerinden en çok araştırılan konulardan biri olan emekli ikramiyeleriyle ilgili tüm detaylar haberimizde.

12.04.2022-20:50 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-21:01) Emekli ikramiyeleri ne zaman yatacak? Emeklilere müjde! 1100 TL ikramiyelere zam!

Emekli ikramiyelerine de zam yapılacağı ve mecliste görüşmelerin yapıldığı duyurulmuştu. Emekli ikramiyelerine zam yapılıp yapılmadığı ve hesaplara ne zaman geçeceği en çok araştırılan konulardan biri olarak gündemdeki yerini koruyor. Emekli ikramiyeleriyle ilgili tüm detayları haberimizde derledik.

Emekli ikramiyesi

CHP'nin Grup Başkanvekilleri olan Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Koç meclise bir teklifle gitti. Emeklilere verilen bayram ikramiyesinin asgari ücret tutarında zamlanması gerektiğini ve ikramiyenin banka, sigorta şirketi, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olmuş vatandaşlara da verilmesi gerektiği söylendi. Kanun teklifini ederken şu gerekçeleri öne sürdüler; "CHP'nin 7 Haziran 2015 tarihli seçim süreçlerinden bu yana takipçisi olmaya devam ettiği emekli bayram ikramiyesi önerisi, 2018 senesinde 1000 TL olarak yürürlüğe girmiş fakat 4 sene geçmesine rağmen sadece bir kere artırılmıştır. Bayram ikramiyeleri maktu bir ödeme olmaları sebebiyle emekliler açısından satın alma gücünün değeri düşmüş, hızla yükselen fiyatlar karşısında ise etkinliğini kaybetmiştir. Mayıs 2018'de yapılan düzenleme yürürlüğe girdiğinde 1000 TL olan emekli bayram ikramiyesi 3 çeyrek altın almaya yetiyorken bugün 1100 TL olan emekli ikramiyesi ile 1 adet çeyrek altın bile alınamamaktadır. Sosyal devlet anlayışındaki en önemli göstergelerden biri de devletin yaşlılarını korumak ve onlara insan onuruna yakışır bir hayat sunma sorumluluğudur. Kur korumalı mevduat ve döviz garantili projeler gibi yapılan uygulamalarla, zenginlere büyük para transferlerinin yapıldığı bir dönemde artan enflasyon sebebiyle büyük sıkıntı yaşayan emeklilerin ikramiyesinin 1100 TL olarak kalması sosyal devlet ilkesinde açık bir ihlaldir. Asgari emekli maaşının 2500 TL olduğu bir zamanda, 1100 TL emekli bayram ikramiyesi hiçbir vatandaşımızın yarasına merhem olmuyor. Bu gibi sebepler dolayısıyla emekli ikramiyelerinde satın alma gücünde olan düşüşü önlemek, emeklilere bir nebze de olsa nefes aldırmak amacıyla emeklilere dini bayramlarda verilen ikramiyenin artırılması gerekmektedir. Diğer bir yandan emeklilerin neredeyse tamamına yakınının özlük hakları 5510 Sayılı Kanun kapsamında düzenleniyor olsa da sayıları yaklaşık 500 bine yakın emeklinin 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıklardan maaş almaktadırlar. Bu kapsamla aylık alan emekli vatandaşlar bayram ikramiyesi düzenlemelerinden yararlanamamaktadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal