Zarrab’ın Para Trafiğindeki Uluslararası Ağ Çözüldü

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları aşmak için, Reza Zarrab’ın kurduğu uluslararası ağ çözüldü. Anımsanacağı üzere, ABD konuyla ilgili Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı tutuklamıştı.

21.09.2020-10:28 - (Son Güncelleme: 21.09.2020-10:32) Zarrab’ın Para Trafiğindeki Uluslararası Ağ Çözüldü

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları aşmak için suçlanan Reza Zarrab’ın uluslararası para trafiği için kurduğu uluslararası ağda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası, İngiliz Standard Chartered ve Alman, Deutsche Bank’ın da olduğu tespit edildi.

ZARRAB'IN PARA TRAFİĞİNİ FINCEN BELGERİ ÇÖZDÜ!

Araştırmacı gazetecilik çalışmalarıyla bilinen ve BBC’nin ulaştığı FinCen Belgelerine göre, BAE Merkez Bankası, bu konuda bilgi verilmesine karşın, Dubai’deki Güneş General Trading’in İran yaptırımlarını delmek için gerçekleştirdiği şüpheli işlemleri görmezden geldi.

BAE, İNGİLTERE, ALMANYA'DA İŞİN İÇİNDE

Bizzat Zarrab’ın Dubai’de kurduğu Güneş General Trading’den, sızdırılan belgelerde 2011-2012 yıllarında Birleşik Arap Emirlikleri finansal kurumlarında 142 milyon dolarlık şüpheli işlem yapıldı.

 STANDART CHARTERED 9 YIL TRANSFER YAPTI

İngiliz Standard Chartered Bank’da, 2007-2016 yılları arasındaki 9 yıllık dönemde,  Zarrab ve ağının gerektirdiği işlemler için toplam 5,8 milyar doları aşan 37 bin 533 adet transfer yapıldı.

 Alman Deutsche Bank’da ABD’de faaliyet gösteren iştirakine Mart 2017’de, Zarrab bağlantılı bir şirket için 2013’te, 29 milyon dolar gönderdi.

HAPSE GİREN TEK KİŞİ HAKAN ATİLLA'YDI

Makedonya, İran ve Türk vatandaşı Zarrab, ABD’de o dönem Halkbank’ın genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılama sürecinden önce, savcılıkla anlaşıp, tüm suçlamaları ikrar etmişti. Bu konudaki yargılama devam ettiğinden, Zarrab’ın cezası henüz tebliğ edilmedi.

İngiliz Standard Chartered Bank’a, 2019 yılında, 2014 yılına dek, yapılan işlemlerdeki rolü için, ABD tarafından 1,1 milyar dolar ceza verilmişti.

Deutsche Bank ise 2015’te yaptırımların delinmesindeki rolü için, 258 milyon dolarlık ceza vermeye razı olmuştu.

FINCEN NEDİR?

ABD’li haber sitesi Buzzfeed’e sızdırılan belgeleri araştıran, ‘FinCEN belgeleri’, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’yla (ICIJ) birlikte, aralarında Türkiye’nin de olduğu 88 ülkeden 108 basın kuruluşunun bulunduğu araştırmacı gazeteciliği yapan bir dosya.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal