Yeni Dönemde Fiyatlar Aşağı Çekilecek!

Enflasyondaki düşüşü hızlandıracak Hal Yasası netlik kazanıyor. Bakan Pekcan, üretici birliklerine destek vereceklerini bildirerek, “Haller, yap-işlet-devret modeliyle profesyonel şirketler tarafından yönetilecek” dedi.

05.11.2018-14:23 - (Son Güncelleme: 05.11.2018-16:23)

Enflasyondaki düşüşü hızlandıracak Hal Yasası netlik kazanıyor. Bakan Pekcan, üretici birliklerine destek vereceklerini bildirerek, “Haller, yap-işlet-devret modeliyle profesyonel şirketler tarafından yönetilecek” dedi. Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başlattığı Enflasyonla Topyekûn Mücadele düzenlemesi ile fiyat artışlarına karşı cephe alırken, Hal Yasası ile de önemli bir adım atmanın eşiğinde. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, çıkarılacak Hal Yasası ile üreticiyi ve tüketiciyi korumayı, sistemi kayıt altına almayı ve zayiatı düşürmeyi amaçladıklarını söyleyerek, "Bu, aynı zamanda enflasyonla mücadele yolunda da hizmet verecek bir paket" dedi.

ÇALIŞMALAR TAMAM

Taslak bir plan üzerinde çalıştıklarını kaydeden Pekcan, "Bunun içini paydaşlarıyla beraber dolduracağız. Bunun da üretici bölgesi hal tarafı, tüketici bölgesi toptan hal tarafı var. İki tarafta da soğuk hava depoları, soğuk zincir, ambalaj standardı konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Bunların uygulamasına hallerin devreye girişiyle başlayabileceğiz. Altyapımızı ve çalışmalarımızı hazırladık." dedi.
Pekcan, üretici birliklerinin kooperatifleşmesi için destek vereceklerini de belirterek, "Tüketici toptancı halinde üretici birlikleri için kiralar çok daha düşük olacak. Onlara yüzde 75 indirim sağlayacağız. Hal rüsumunu kaldıracağız. Vergi oranı herkese yüzde 4 ise üretici birliklerine yüzde 2 olarak uygulayacağız" diye konuştu.

PROFESYONEL YÖNETİM

Bakan Pekcan, üretici toptancı hali ile tüketici toptancı halinin iç yapısını idare etmekle belirleyeceklerini dile getirerek, şöyle dedi: "Buralar, yap-işlet-devret modeliyle profesyonel bir şirket tarafından yönetilsin istiyoruz. Yer konusunu üzerinde çalışıyoruz. Hal Yasası'nın çıkmasında sorun yaşanmasını olası değil. Pilot proje üzerinde çalışıyoruz. İlk önce Ankara ve İstanbul'u pilot bölgeler olarak düşünmekteyiz. Bir de bunun üretici bölgesi toptancı hali konusu var. Akdeniz havzasında bunun karşılığı olmalı."

6.399 ÜRÜNDE HAKSIZ FİYAT

Ticaret Bakanı Pekcan, haksız fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla 81 ilde ticaret il müdürlükleri aracılığıyla çalışmalar yaptıklarını bildirerek, "Alo 175'e 48 bin civarında şikayet geldi. 5 bin 743 firmadan 81 bin 666 ürün denetledik ve 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik" dedi. Pekcan, fırsatçılar sebebiyle Ağustos ayında yüksek fiyat artışları olduğunu, bakanlığın devreye girmesiyle fiyatların aşağı çekildiğini, bundan sonra rakamların daha da aşağı ineceğini açıkladı.

VERGİ ORANI AZALTILACAK

Üretici birliklerinin kooperatifleşmesi için destek verilirken tüketici toptan halinde üreticiye % 75 kira indirimi olacak. Hal rüsumu ortadan kaldırılacak. Vergi oranı yüzde 50 azaltılacak. Haller yap-işlet-devret modeliyle profesyonel şirketler tarafından yönetilecek.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal