Türkiye Büyümede Avrupa'ya Fark Attı

Küresel ekonomiyle ilgili kaygıların ve belirsizliklerin arttığı bir ortamda 12 Avrupa ülkesi birinci çeyrekte daralırken, Türkiye ekonomisi % 4,5 genişledi.

29.05.2020-13:39 - (Son Güncelleme: 29.05.2020-13:22) Türkiye Büyümede Avrupa'ya Fark Attı

Küresel ekonomiyle ilgili kaygıların ve belirsizliklerin arttığı bir ortamda 12 Avrupa ülkesi birinci çeyrekte daralırken, Türkiye ekonomisi % 4,5 genişledi.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) edindiği bilgilere göre, Türkiye ekonomisi 2020'nin ocak-mart döneminde 2019'un aynı dönemine göre % 4,5 büyüdü. Aynı dönemde, 27 mensubu olan Avrupa Birliği ve 19 üyeli Euro Bölgesi sırasıyla % 3,2 ve % 2,6 küçüldü.

Böylelikle küresel ekonomiyle ilgili kaygıların ve belirsizliklerin arttığı bir ortamda pek çok ülke küçülürken, Türkiye ekonomisi art arda 3 çeyrek büyüme kaydetti.

Türkiye, elde ettiği bu büyüme oranıyla, daha sonuçları açıklanmayan Estonya, Yunanistan, İrlanda, Hırvatistan, Malta, Lüksemburg ve Slovenya dışındaki bütün AB ülkelerinden de daha iyi bir genişleme performansı gösterdi.

Büyüme Türkiye'de 2019'un 3. çeyreğinde % 1 ve son çeyreğinde % 6 seviyesinde gerçekleşmişti.

AVRUPA'DA 12 ÜLKE DARALDI

2019'da devralınan küresel ticarete yönelik kaygılar, Brexit ve dünya ekonomisindeki yavaşlama sebebiyle istenilen toparlamayı sağlayamayan Avrupa'da, coronavirüs salgınının oluşturduğu belirsizliklerle pek çok ülkenin birinci çeyrekte ciddi oranda küçülmesi dikkati çekti.

Bu süreçte 12 ülke Avrupa ülkesinin ekonomisi küçülürken, en fazla daralma % 5,4'le Fransa ile % 4,8'le İtalya oldu. Slovakya ile İspanya'da da gayrisafi yurt içi hasıla % 4,1 azaldı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya da küçülen ekonomiler arasında olurken, ülkede gayrisafi yurt içi hasıla birinci çeyrekte % 2,3 düştü.

Senenin birinci çeyreğinde, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en hızlı büyüyenler de % 2,7 ile Romanya, % 2,5 ile Litvanya, % 2,4 ile Bulgaristan ve % 2 ile Macaristan olarak sıralandı. Bu neticeler, Türkiye'nin oransal açıdan da Avrupa ülkelerini genişlemede geride bıraktığını gözler önüne serdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal