SSK'lılara 4 Müjde Birden Geliyor

İşçi emeklisi ve SSK’lıları mutlu edecek birçok müjde gündeme geldi. Tasarıya göre, yaş koşulunu yerine getirmesine rağmen prim eksiği olanlara emeklilik yolu açılacak. Aylık bağlama oranlarındaki farklılık giderilecek. %4 olan ilave ödeme, ikiye katlanacak.

08.05.2019-16:56 - (Son Güncelleme: 08.05.2019-16:43)

Yapılandırma yasasıyla daha önce geçmişe dönük olarak borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim koşulunu yerine getirmeleri durumunda emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SSK'lılar için de aynı olanağın getirilmesi gündemde. Düzenleme olursa, emeklilik yaşını duldurmasına rağmen farklı nedenlerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak. Bu durumda belli bir süre hizmet koşulu aranabilecek. Örneğin, en az 1800 gün prim talep edilecek. Bu formülde yıl ve yaş koşullarını tamamlayıp 1800 ve üstünde primi olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek.

MAAŞLARA YAŞ AYARI

Üçüncü olarak gündemde olan düzenleme ise yaşlı ve bakıma muhtaç emeklileri alakadar ediyor. Buna göre, emeklinin maaş hesabında 'geçim ve bakım' durumu dikkate alınacak. Yaşça büyük ve yardıma muhtaç olanların maaşları artacak. meseleyle alakalı çalışmanın bu sene içerisinde yasalaşması bekleniyor. Bakıma muhtaç duruma gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan, örneğin 80 yaşın üstündeki emeklilere yüzde 100 zam yapılabilecek. 80 yaşında 1.100 lira maaş alan bir emekliye, ihtiyacı olduğu belirlenmesi durumunda 2 bin 200 lira maaş verilebilecek.

HESAP DEĞİŞECEK

Emekli aylıklarını iyileştirmek için ikinci formül, zam farklılıklarının ortadan kaldırılması. Sosyal güvenlik kurumlarının hepsi SGK çatısı altında bir araya getirildi. Fakat gerek emeklilik hesaplamaları, gerek zam kararları halen farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken, Emekli Sandığı emeklileri toplu sözleşmeye tabi bulunuyor. Bütün emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen rakam üstünden zam alması için çalışmalar sürüyor.

368 LİRA EK ÖDEME

Mevcut düzenleme çerçevesinde, bu sene maaşı 1.018 liranın altında olan emeklilere yüzde 5, üzerinde olanlara yüzde 4 ilave ödeme yapılıyor. Bu ek ödeme, her ay net maaşla beraber hesaplara yatırılıyor. Yüzde 8'lik teklif hayata geçirilirse, maaşı 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek ödeme verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) çıkacak. Maaşlar 30 ile 368 lira arasında artacak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal