Merkez Bankası Geçtiğimiz Hafta Rekor Miktarda Tahvil Alışı Yaptı

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 9.3 milyar lirayla tarihinin en fazla haftalık tahvil alımını yaptı. Merkez Bankası daha önce coronavirüs tedbirleri kapsamında tahvil portföyünü 32-33 milyar liraya çıkaracağını duyurmuştu.

06.04.2020-10:28 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-10:27) Merkez Bankası Geçtiğimiz Hafta Rekor Miktarda Tahvil Alışı Yaptı
Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 9.3 milyar lirayla tarihinin en fazla haftalık tahvil alımını yaptı. Merkez Bankası daha önce coronavirüs tedbirleri kapsamında tahvil portföyünü 32-33 milyar liraya çıkaracağını duyurmuştu.

Coronavirüs etkilerini kısıtlamak için tahvil alımlarını artıracağını duyuram Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta toplamda 9.3 milyar lira ile rekor alım gerçekleştirdi. Merkez Bankası verilerine bakıldığında banka bir haftada daha önce bu miktarda bir alım yapmamıştı. TCMB'nin geçmişteki bazı senelerin tamamında dahi geçen hafta hızında alım olmamıştı.

Bankacılar Merkez Bankası'nın Cuma günü bankalar tarafından işsizlik Sigortası Fonu'na ait 5 milyar lira tahvil alımı yaptığını belirttiler. TCMB tarihinin en fazla tahvil alım programlarından birini coronavirüse karşı alınacak önlemler arasında açıklamış halde.
TCMB'nin geçtiğimiz yılın sonundaki sonundaki tahvil portföyünü 19 milyar liradan bilançosunun % 5'ine yani neredeyse 32-33 milyar liraya çıkaracağını açıklamıştı. Banka akabinde de alımların önden yüklemeli yapacağını, % 5 limitini de yükseltebileceğini bildirdi.

ÜST LİMİT YOK

Merkez Bankası İşsizlik Sigortası Fonu'nun artan nakit gerekdinimini de göz önünde bulundurarak piyasa yapıcı (PY) bankalar tarafından fonun elindeki tahvilleri alacağını da belirtti. Diğer taraftan bu alımların daha önce belirlenen limitlerin dışında değerlendireceğini de açıkladı. İşsizlik Fonu'nda Şubat sonu itibariyle büyük bölümü Hazine tahvillerinde 131.6 milyar lira bulunuyor. TCMB'nin alacağı tahvillerle ilgili şuan belirlediği bir üst sınır yok.

Merkez Bankası aslında sene başından beri ikinci piyasadan alımlarını sürdürüyor. İşlemciler Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta Pazartesi ve Çarşamba günleri itibariyle tahvil alımlarına "oldukça" hız kattığını dile getirmişlerdi. Beklenti Hazine borçlanmasının da gelecek 3 ayda 80 milyar lirayı aşacağı bir dönemde TCMB'nin alımlara hız katacağı geçtiğimiz haftanın 5 milyar lira tahvil alımı ile tamamlanacağı yönündeydi. Fakat Merkez Bankası işlemcilerin ilk tahminlerinin de üzerinde bir alım yaptı. Coronavirüsün ekonomide yaratacağı tahribatı götürmek için devlet vasıtasıyla atılan adımların bir bölümü İşsizlik Sigortası'ndan finanse edilecek. Bunların başında da işsizlik maaşı ile kısa çalışma ödeneği bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise "Gerek İşsizlik Fonu'nun sağlam bilançosu, gerek ekonomi kurumlarının ellerindeki araçlar sürecin uzaması durumuna karşı da güçlü duruşumuzun sürmesi için önemli bir destek sağlayacaktır" açıklamasıyla gelecek dönemde de bu kaynağın kullanabileceğinin altını çiziyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal