İhbar Süresi Hesaplama

İş sözleşmesine konu olan ve birçok kişinin derinlemesine bilmediği ihbar süresi bir iş verenin işçinin işine son vermesi halinde kendisine 15 gün öncesinden bu durumu bildirmesi olarak kısaca tanımlanabilmektedir.

26.03.2020-22:18 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-22:18) İhbar Süresi Hesaplama

İş Kanunu'nda haklı fesih sebebi olarak yer alan ve hem işçinin hem de işverenin belirli yükümlülükleri yerine getirmesi anlamına gelen ihbar süresi insan kaynakları alanı kapsamında gerekli olan bir uygulama olarak yer alır.

Haklı Fesih

İşverenin işçinin işine son vermesi haklı fesih kurallarına uygun değil ise işverenin işçiye ihbar süresi vermeden işini sonlandırabilmesi mümkün değildir. Çalışanın iş yerinde çalışmış olduğu süre ile ilgili olarak minimum 15 gün olmak kaydı ile işine son verileceği bilgisi ihbar süresinin tanımı olarak bilinmekle birlikte çalışanın bu süreyi hesaplayabilmesi mümkündür. İşverenin işçiyi yaptırımsız olarak işten çıkarma durumu söz konusu olmamakla birlikte İş Kanunu yasalarına da bu durum uygun değildir.

İhbar Süresini Hesaplama

İş Kanunu maddelerinde yer alan bilgiler doğrultusunda işçinin 6 aydan az bir çalışan olması halinde en az 2 hafta, işçinin 6 ay ve 1.5 sene aralığında bir çalışan olması halinde en az 4 hafta, işçinin 1.5 yıldan 3 yıla kadar bir çalışmışlığı var ise minimum 6 hafta, işçinin 3 yıldan fazla bir çalışmışlığı var ise minimum 8 hafta önce ihbar süresi başlatılmalıdır. Bu gibi durumlarda işçinin haklarını bilmesi ve bu duruma göre hareket etmesi gerekir.

İhbar Tazminatı

İhbar tazminatı işverenin işçiye ihbar vermesi halinde belirtilmiş olan süreye iki taraftan birinin uymaması durumunda gündeme gelmektedir. Örnek verilmesi gerekirse 2 hafta önceden verilmiş bir ihbar süresine rağmen iş veren işçiyi 1 hafta sonra çıkarır ise işçinin ihbar tazminatı alma hakkı doğar. Aynı şekilde bu durum işçi için de geçerli olup verilen sürenin sonuna gelinmesine rağmen işçi işten çıkmıyor ise iş verenin de ihbar tazminatı isteme hakkı doğmaktadır. İş Kanunu kapsamında ihbar tazminatı ile ilgili geniş bir bilgi bulunur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal