Çayda ‘Ucuz Ekstrakt’ İddiası

Son dönemde özellikle hızlı dem verdiği için sallama çay ve soğuk çaylarda yoğun kullanılan ekstrakt (çay suyu) kullanımı giderek çoğalıyor. Fakat bilinçsizce ucuz ekstraktın kullanılması ise çayda boyalı çay tartışmasına sebep oldu.

27.01.2020-15:42 - (Son Güncelleme: 27.01.2020-15:38) Çayda ‘Ucuz Ekstrakt’ İddiası

Ekstrakt, çayın hemen dem vermesini sağladığı için son yıllarda çay firmaları tarafından daha çok tercih edilen bir ürün haline geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı taklit veya tağşiş listesinde çay şirketlerinin de yer alması çayda boya ve ekstrakt konusunu gündeme getirdi.

Sektörde yaşanan durumla alakalı açıklama yapan Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, bakanlığın yaptığı açıklama listesinde yer alan boyalı çay üreticisi firmalarının şu anda gazetelere ilan vererek, boya kullanmadıklarını yerine ekstrakt kullandıklarını açıkladı.

Ekstraktın aslında ‘çayın suyu’ anlamına geldiğini ifade eden Kar, “Çayın kullanılan kaliteli kısmı kuru çay olarak değerlendiriliyor. Kalitesiz kısmın ise suyu alınıyor. Ekstrakt adı verilen bu çay suyu ise daha çok sallama çayda kullanılıyor. Böylece çayın hemen renk vermesi sağlanıyor. Ancak bizim çayda iyi bir demleme için 15 dakika gerekli. Bardaktaki çay 15 dakika da soğuduğu için ekstrakt tüketmek zor. Aynı şekilde soğuk çayda da kullanılıyor. Dünyada ekstrakt kilogram fiyatlarının 25 dolardan başlayıp 150 dolara kadar çıkıyor” dedi.

Ucuz ekstraktların Türk çayı için tehlike barındırdğını belirten Kar, “Hemen dem ve renk versin talebi nedeniyle dökme çay alıp içine sunni ekstrakt katılıyor. Dolayısıyla bakanlığın bu işi araştırıp bu işe standart getirmesi lazım” dedi.

KAÇAK ÇAY TÜKETİMİ AZALDI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2-3 yıl öncesinde kaçak çayın Türkiye’ye girme oranının 10 bin ton olduğunu aktaran Kar, kaçak çay girişinin durdurulması sebebiyle bölgelerde bu oran bin kilogramın altına indiğini belirtti. Kar, ancak kilogram fiyatları 60 TL ile 80 TL arasında değişiklik gösteren fiyatlarının ise ithal çay kullanımını düşürdüğünü belirtti. Bölgede yerli çay tüketimi daha da artacağını açıklayan Kar, Çaykur’un bölgenin damak tadına uygun özel kaçak çay üretimine başladığını açıkladı.

'DAHA FAZLA ÇAY ALINIYOR'

Orçay Kalite Yönetim Temsilcisi Ramazan Yazıcı'da, Rize dışındaki paketlemelerde çayda gıda boya kullanımının başladığını dile getirdi. Çayın odununu ve çöpünü makinede kırıp geçirdiği işlemler doğrultusunda buradan elde ettikleri boya ile çayı boyayıp piyasaya sürdüklerini belirten Yazıcı, “Buda daha çok dem olarak çaya yansıyor. Böylece normalde kilogramından 400-450 bardak çay alacakken, 700 bardak çay alınıyor” ifadelerini açıkça belirtti.


Son Dakika Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal