MEB'ten Fark Yaratan Öğrenciler

Projeleri ile fark yaratan öğrenciler Mİlli Eğitim tarafından paylaşıldı.

29.01.2020-22:02 - (Son Güncelleme: 29.01.2020-21:57) MEB'ten Fark Yaratan Öğrenciler

 

1-İŞİTME ENGELLİLERİN HAYATI KOLAYLAŞACAK

Liseli gençler işitme engellilerin günlük hayatını kolaylaştıracak bir buluşa imza attı. Düzce Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, takıldığı gözlüğün yan bölümünde konuşmaları alt yazı olarak veren bir sistem geliştirdi.

Mikrokontrol kart yardımıyla, Android işletim sisteminden aldığı sözel veriyi, kodlar yardımıyla yazıya çevirerek led ekrana aktaran sistem, işitme engelli bireylere karşısındaki insanın konuştuklarını okuma olanağı sağlıyor.

2-METAL TARAMA CİHAZI

Tunceli Namık Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören Uğur Yılmaz Karataş ve Berkin Gölçayır adlı öğrenciler, Elektrik Elektronik Öğretmeni Yunus Özen danışmanlığında, patlayıcıları havadan saptayan "Metal Tarama Cihazı" üretti.

Toprağa tuzaklanan patlayıcı, silah ve mühimmat gibi metallerin havada tespit edilmesiyle k güvenlik güçlerimize büyük ölçüde yardımcı olunacağı fikriyle üretilen drone ile metal tarama cihazıtyla, terörle mücadelemizde gurur verici bir çalışmaya imza atıldı.

3-RADYASYON GEÇİRMEYEN YELEK

Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi'nde proje öğrencisi olan Alperen Berberoğlu, hamam böceği ve bordan elde ettiği solüsyonla radyasyon geçirmeyen yelek üretti.

Televizyonda belgesel izlerken hamamböceklerinin radyasyondan etkilenmediği bilgisini öğrenen Alperen Berberoğlu, Kimya Öğretmeni Pınar Sabaz'ın danışmanlığında bu projeyi geliştirdi. Projenin daha ileri düzeyde ilerletilmesinin, özellikle tıp teknolojisinde ve daha birçok alanda önemli bir kullanım alanına ulaşacağı belirtildi.

4-ÖĞRENCİLERDEN "TURBOJET" MOTOR

Eskişehir merkez Tepebaşı Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören Eray Sarısöğüt, uçak bakım bölümü öğretmeni Arif Özkan danışmanlığında, 2 yıllık bir çalışma sonunda geliştirdikleri özel yanma odası sayesinde 6 farklı yakıtla çalışabilen, tamamen yerli gaz türbinli turbojet motor geliştirdi.

Sarısöğüt, cep telefonuyla uzaktan da takip edilebilme özelliğine sahip olan motorun; roketlerin turbo pompalarında, insansız hava araçlarında, elektrik üretme tesislerinde ve eğitim alanında rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi.

5-SUDA ERİYEN POŞET

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bir lise öğrencisi suda eriyen poşet icat etti. Kadirli Şehit Kaan Çalin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi olan 16 yaşındaki Doğukan Orkun Atçı, evde resim yaparken şans eseri bulduğu teknikle suya atıldığında eriyebilen poşet icadıyla hem çevreye, hem ekonomiye olumlu katkı sağlamak istiyor.

Projeye danışmanlık eden Fizik öğretmeni Özlem Adaş, naylon poşetlerin doğada 500 ila bin yıl arasında yok olduğunu kaydederek bu icatla hem naylon poşetler nedeniyle yaşanan çevre kirliliğinin önüne geçmeyi, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerinin altını çizdi.

6-TÜRK TARIMINA KATKI: TOHUM EKME ROBOTU

Geri dönüşümden icat çıktı, atık bilgisayar kasası tarımın hizmetine girdi. Antalya Bilim ve Sanat Merkezi'nden iki öğrenci, atık bilgisayar kasasından tohum ekme robotu üretti.

Lise öğrencileri Hayim Egemen Gülen ve Abdulkadir Kahraman atık bilgisayar kasası ve elektronik malzemeleri kullanarak tohum ekme robotu üretti. 2 ay süren çalışmayla başarıya ulaşan gençler tohum ekmek robotunu geliştirmek ve daha kullanışlı hâle getirmek için kolları sıvadı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal