E-haciz nedir, ne demektir, nasıl uygulanır? E-haciz nasıl kaldırılır? E-haciz kaç günde kalkar, hemen kalkar mı? Banka hesabımda e-haciz var mı?

E-haciz nedir? E-haciz kaldırmak için neler yapılmalıdır? E-haciz kaç iş gününde kalkar? Banka hesabında e-hacizin olup olmadığını sorgulamak için ne yapılır? İşte ayrıntılar.

09.05.2022-00:04 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-00:04) E-haciz nedir, ne demektir, nasıl uygulanır? E-haciz nasıl kaldırılır? E-haciz kaç günde kalkar, hemen kalkar mı? Banka hesabımda e-haciz var mı?

Zaman ilerledikçe her gün teknoloji daha da gelişmektedir. Birçok işlem artık online ve internet aracılığı ile halledilmektedir. Bunlardan biri de e-haciz uygulamasıdır.

E-haciz nedir?

6183 sayılı 82.maddesi ve 79. maddesi gereğince e-haciz, borçlu mükelleflerle ve banka hesaplarına uygulanan haciz işlemine denilmektedir. Devlet tarafından borçların daha az maliyetle ve az bir zaman ile tahsis edilmesi için e-haciz uygulaması başlatılmıştır. Hesaplarında haciz olan kişiler yasa ile bankadaki maaş ve mevduat hesabında yer alan para, döviz, altın ve fon mallarına bloke ile mağduriyet yaşarken ne yapacaklarını bilemeden vergi dairesi ve bankalar arasında sıkışıp kaldılar.

Burada ki amaç, alacak takip işleminin hızlı yapılması, kağıt ve posta masrafından tasarruflu olmak, personeli denetim, takibat gibi işlerde başka görevlerde kullanmaktır.

E-haciz yöntemi nasıl uygulanır?

Elektronik haciz başvurusunda bulunmak için vergi dairesi, 6183 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca ödeme emrini mükellefe bildirir. 6183 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca, ödeme emri tebliğ edilen kamu borçlularının bu ödeme emri kapsamındaki mallarını 7 gün içinde beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, ödenen sipariş nihai sipariş olacaktır. Ödeme emri belirlendikten sonra vergi dairesi mükellef bilgilerini vergi dairesi müdürüne bildirir. Vergi dairesi/vergi dairesi tarafından birleştirilmiş vergi temerrütleri listesinin alınması üzerine, bu listenin vergi tahsilatı ve idaresi bölümünü derhal Maliye Bakanlığına elektronik ortamda bildirecektir. Buradan Vergi Dairesi, borçlu mükellefler için Türkiye genelinde Bankacılık Genel Müdürlüğü'ne bilgi verir. Banka merkezi, Kamu Borçluları Listesi'nden alınan bilgilere dayanarak dilediği zaman elektronik haciz uygulayabilir. Böylece elektronik haciz başlamış olur.

e haciz

E-haciz kaldırma işlemi nasıl yapılır?

Kamu borcu kesinleştikten sonra borçluya ödeme bildirimi gönderilir. Aksi takdirde haciz uygulanamaz. Borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içinde borcun ödenmesi halinde elektronik haciz başvurusu işleme alınmaz. Bazı durumlarda elektronik haciz prosedürlerinin kişilere, yani borcu olmasa bile yanlış uygulandığı görülmüştür. Bu durumda ilgili kuruma başvuru yapılabilir ve elektronik haciz iptal edilebilir. Borç kesin ise taksitli ödeme talebinde bulunabilir veya borcun tamamını ödeyebilirsiniz. Bu durumlarda, hesabınızdaki elektronik haciz kaldırılacaktır. Taksitli ödeme yapabilirsiniz, ancak taksitler gayrimenkul ve araçlar üzerindeki hacizlerinizi kaldırmaz, banka hesabınızdaki hacizleri kaldırır. Kamu borçlusu, ödeme emri bildirimini aldıktan sonra, ödeme emrine karşı vergi takibi başlatabilir (Kanun 6183, md. 58). Dava açma süresi, cevap bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 30 gündür.

E-haciz kaç günde kalkar?

E-hacizin uygulandığı bankalarda bilgilendirmeler geçirilir ve hesapta haciz işlemi ortadan kaldırılır. Genel olarak bu işlem 2 ya da 3 iş günü sürmektedir.

E-haciz sorgulama

İnternet üzerinden hesabınızda e-haciz olup olmadığını ya da e-haciz ile hesabınıza bloke edilip edilmediğini sorgulatabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yaparak 'Uygulamaya git' butonuna tıklayarak e-haciz işlemini rahat bir şekilde sorgulatabilirsiniz.

E-haciz hangi durumlarda konulur?

-İdari para cezaları

-Gelir

-Kurumlar

-Motorlu taşıtlar

-Nüfus para cezaları

-Katma değer

-Özel tüketim

-Adli para cezaları

-Tütün ve tütün mamullerine ilişkin cezalar

-Veraset ve intikal vergisi

-Trafik para cezaları

-Ecrimisiller

E-haciz ile neler haczedilir?

E-haciz ile sanılanın aksine sadece banka hesaplarına haciz uygulanmamaktadır. Bunlara da haciz uygulanır:

-Kara taşıtı

-Deniz taşıtı

-Hava taşıtı

-İş makineleri

-Gayrimenkul

-PTT hesapları

-Hisse tahvil bono

-Banka hesapları

kredi kartlarına da e-haciz konularak bloke edilir.

E-haciz bulunan kimsenin kredi notu düşmektedir. Bankalardan kredi çekmek için sorunlar yaşayabilir. Belirli bir kredi puanınızın olması gerekmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal