Kıbrıs'taki İngiliz Üslerinde Suriye Hareketliliği

Suriye'ye yönelik bir askeri müdahalenin gündeme gelmesinin ardından, İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki askeri üslerinde hareketlilik başladı.

11.04.2018-16:47 - (Son Güncelleme: 11.04.2018-16:29) Kıbrıs'taki İngiliz Üslerinde Suriye Hareketliliği

İngiltere'nin Kıbrıs'taki iki askeri üssünden biri olan Ağrotur'da da (Akrotiri) askeri hareketlilik arttı. Limasol şehrine yakın bir yerde olan üste, savaş uçaklarının Suriye'yi her an vuracak şekilde hazırlandığı bildirildi.

Rum kaynaklardan alınan bilgilere göre, operasyonda kullanılması beklenen Ağrotur üssüne İngiltere'den takviye yapıldı. Savaş uçakları da hazır olarak harekat emrini beklemeye koyuldu. ABD, Esad hükümetinin Doğu Guta'daki kimyasal saldırısının sonrasında, Suriye'ye müdahale planını masaya koymuştu.

Konuyla alakalı açıklama yapan bir diplomatik kaynak, "Ortadoğu'nun kötüye gidişiyle alakalı endişelermizi ABD'ye söyledik" derken, Rum hükümetinin her an olabilecek bir harekat için ABD yetkilileriyle iletişim içinde olduğu öğrenildi.

ANKARA, HAREKETLİLİĞİ TAKİPTE

Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetleri de, Akdeniz'deki hareketliliği yakinen takibe aldı. İngiliz üslerindeki, denizdeki ve havadaki hareketlilikler saniye saniye kayda geçirilip, gerekli kurumlara bilgilendirmeler yapılıyor.

İngiltere'nin ABD'ye destek için kullanacağı Ağutor üssünde, 6 Tornado ve 8 Typhoon savaş uçağı ve 200 civarı askeri personel yer alıyor.

Güney Kıbrıs'taki üsler; DEAŞ'a yönelik harekatlarda aktif olarak kullanılmıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, yılbaşı öncesinde Ağutor üssüne bir gezi gerçekleştirmişti. May, buradaki personele hitaben yaptığı konuşmada, "Kıbrıs’ta sizler, bölgedeki askeri hareketliliğimizin tam merkezindesiniz. IŞİD hedeflerine gerçekleştirilen 1600’den fazla hava harekatını buradan yöneten, Ürdün ve Irak’ta IŞİD’le mücadele eden ve tekrar ortaya çıkmasına engel olan partnerlerimiz ve dostlarımızla çalışan 1450’den fazla personeli destekleyen sizlersiniz" demişti. Theresa May, “Sizin burada Kıbrıs’tan gerçekleştirdiğiniz, Ortadoğu’daki dostlarımızın istikrarını desteklemek amacıyla bizim mücadelemize güç vermektir” ifadelerini kullanmıştı.

AB ÜLKESİNDE, TOPRAK SAHİBİ

İngiltere’nin Ağrotur üssünün yakınında bir de Dikelya üssü var. İki üs, toplamda 256 kilometrekarelik bir bölgeyi kapsıyor. Üslerde 3 bine yakın İngiliz personeli görev alıyor. 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bir toprağı olarak kabul görmeyen İngiliz üsleri 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’na ve anlaşmalarına göre 'bağımsız' statüye sahip.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal