İran Nükleer Programının Başındaki Adam Öldürüldü

Geçtiğimiz günlerde İsrail medyası tarafından dillendirilen ABD'nin İran'a saldıracağı yönündeki haberlerden sonra İran nükleer programının başındaki Mohsen Fakhrizadeh'nin suikaste uğrayarak öldürüldüğü bildirildi.

27.11.2020-19:12 - (Son Güncelleme: 27.11.2020-21:23) İran Nükleer Programının Başındaki Adam Öldürüldü

Suikastin bugün akşam saatlerinde Tahran yolu üzerinde gerçekleştiği öğrenilirken görgü tanıklarının ifadelerine göre bölgede çok sayıda silah sesi duyulduğu ardından da şiddetli bir patlama gerçekleşiği kaydedildi. Saldırganların en az 2 kişi olduğu bildiriliyor.

'MOHSEN İLE BİRLİKTE 4 KİŞİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ'

İran nükleer programının başındaki isim olan Mohsen Fakhrizadeh ile birlikte gerçekleşen suikastte arabada bulunan 4 kişinin de öldürüldüğü bildiriliyor.

İran yerel kaynakları ve görgü tanıkları Mohsen'in hastaneye kaldırıldığı daha sonra öldüğünü doğruladı.

'İRAN SAVUNMA BAKANLIĞI SALDIRIYI DOĞRULADI'

İran Savunma Bakanlığı, İran nükleer programının babası diye nitelenen Mohsen Fakrizadeh'nin suikaste kurban gittiğini doğrularken Savunma Bakanlığı yetkilileir bunu terör saldırısı olarak değerlendirdiklerini belirtti. Devrim Muhafızları Komutanı İranlı bilim insanlarının öldürülmesinin intikamını alacaklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, 'Uluslarası toplum bu 'Devlet Terörü' eylemini kınamalıdır.' ifadelerini kullandı.

'SALDIRIYI MOSSAD ÜSTLENDİ'

İran'ın nükleer programına karşı olduklarını her fırsatta belirten İsrail gizli servisi Mossad'ın Mohsen Fakrizadeh suikastini gerçekleştirmiş olduğu iddia ediliyor.

'MOHSEN FAHRİZADE KİMDİR'

Batılı istihbarat örgütlerinin "İran'ın askeri nükleer programının babası" olarak nitelendirdikleri Fahrizade'nin faaliyet alanı, İran'ın bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyele dönüştürmekti.

Fahrizade'nin bir fizik profesörü olarak, nükleer bomba geliştirmek için 1989 yılında kurulduğu iddia edilen gizli program "Amad" projesini yönettiği söyleniyor. UAEA'ya göre program 2003 yılında sonlandırıldı.

Fahrizade, ABD'nin Foreign Policy Dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en güçlü 500 kişisi listesinde yer alan beş İranlı figürden birisiydi.

İran'ın nükleer programının arkasındaki figür olarak kabul edilen Fahrizade'nin nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkin bir rol oynadığı belirtiliyor

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal