Çin'in Kovid-19 Belgeleri Ortaya Çıktı

Çin hükumetinin, koronavirüs salgınının ilk görüldüğü Hubei eyaletinde pandeminin yayılma aşamalarını doğru yönetmediği öne sürüldü.

01.12.2020-10:44 - (Son Güncelleme: 01.12.2020-10:43) Çin'in Kovid-19 Belgeleri Ortaya Çıktı
Tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs salgınını çıkış noktası olan Çin'de, salgını nasıl yönetildiğiyle alakalı belgeler ortaya çıktı.

CNN'nin bulduğu Hubei eyaleti Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden sızan 117 sayfalık gizli evraka göre; Çinli görevlilerin kovid-19 salgınıyla ilgili dünyaya, içerideki vaziyetten çok daha iyimser veriler aktardığı kaydedildi.

CNN, kendilerine verileri ulaştıran şahsın Çin sağlık sistemi içinde görev alan biri olduğunu ifade ederek, belgelerin altı ayrı bağımsız uzman aracılığıyla incelendiğini ve özgünlüğünün onaylandığını belirtti.

Konu olan belgelerin kovid-19 pandemisinin başlangıcından bu güne Çin'in içinden sızan en kritik belgeler olduğu belirtilerek, pandeminin başlangıcında yerel makamların içeride ne zaman ve hangi bilgiyi bildiklerine ilişkin kritik bilgilerin yer aldığı işaret edildi.

Evrakın Çin’deki sağlık sistemindeki yetersizlikleri gözler önüne serdiğine dikkat çekilerek, ülkedeki pandeminin ilk dönemlerinde koronavirüs vakalarının belirlenmesi ve teyidinin 23 gün kadar uzun bir zamanda aldığı ve virüs testlerinde görülen başarısızlık neticesi çoğunun negatif geldiğinin altı çizildi.

Belgelerde iç kontrollerde pandeminin yayıldığı bölgede sağlık sektöründe meydana gelen fonlama ve personel yetersizliğine de vurgu yapıldığı belirtilen haberde, Çin'de olan katı bürokratik idare şeklinin pandemi hususunda erken uyarı sistemini önlediği değerlendirilmesi yapıldı.

Haberde evrakın, Çin sağlık sisteminin yukarıdan aşağıya doğru bürokratik kısıtlamalardan dolayı pandeminin ilk acil aşamalarını doğru idare edemediğini, bu dönemde atılan yanlış hamleleri ve kurumsal başarısızlık modelini gözler önüne serdiği kaydedildi.

VUHAN'A KOMŞU KENTLERDE DAHA ÇOK GRİP VAKALARI TESPİT EDİLDİ

Haberde, Çinli görevlilerin Hubei eyaletinde yer alan Vuhan kentini koronavirüs pandemisinin merkezi olarak göstermesine karşın, aralık ayının başında eyalette Vuhan'a komşu öteki iller Yichang ile Xianning’ta daha önce hiç bildirilmeyen, önceki seneye göre 20 kat daha fazla bir grip salgını görüldüğüne işaret edildi.

Konu olan belgelere göre koronavirüs pandemisinin merkezi Vuhan’da 2 Aralık 2019 tarihi itibariyle 2 bin 32 grip salgını belirlenirken, 320 km batısında yer alan Yichang’da 6 bin 135, Xianning’de de 2 bin 148 vakanın kaydedildiğine vurgu yaptı.

BİLGİLER ARASINDA TUTARSIZLIK OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Sızan evrakın, Çin devletinin koronavirüs pandemisi ile alakalı belirtilerin gizlemeye yönelik kasten bir girişimi olduğuna ilişkin hiçbir delil taşımadığı belirtilirken, diğer taraftan görevlilerin pandeminin ilk patlak verdiği süreçte erişebildikleri bilgilerle insanlara açıkladıkları veriler arasında oldukça tutarsızlığı gözler önüne serdiğinin altı çizildi.

Belgelerde aynı zamanda, yer yer tartışmalara yol açan virüsün laboratuvardan sızdığı doğrultusundaki iddiaların ardından Çinli görevliler aracılığıyla herhangi bir bilginin söylenmediği ya da kayıtlara geçirilmediği belirtildi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal