Bir Garip Pandemi Hikayesi

İnşaat işleri için Donetsk’e giden 4 Türkiyeli 6 aydır geri dönmeye çalıştı. Küresel Salgın süreci başlamasıyla beraber Donetsk’te mahsur kaldılar.Mühendis Onur Altınay başından geçen olayları Haber 365'e anlattı.

30.09.2020-12:43 - (Son Güncelleme: 30.09.2020-12:53) Bir Garip Pandemi Hikayesi

Haber365/Özel Röportaj - Hasan Birgül

İnşaat mühendisi Onur Altınay ve mimar dört arkadaşı, Ukrayna’da, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk’te  Koronavirüs salgını sebebiyle altı aydır mahsur kaldı. İnşaat işleri için Donetsk’e giden dört Türkiyeli, ülkeye dönmek için her yolu denedi ancak hep olumsuz yanıtla karşılaştılar. Onur Altınay'ın şu açıklamaları belirsiz zor bir süreci gözler önüne serdi. 

BİR GARİP PANDEMİ HİKAYESİ

Onur Altınay anlatıyor;  Biz 3 Türk mimar ve mühendis arkadaşımızla ,1 mart günü Rostov Na-Donu üzerinden Donetsk'e geldik. Burada bir gençlik merkezinin projesi vardı,incelemelerde bulunacaktık.İlk hafta toplantı ve gezerek vakit geçirdik. Sonrasında Rusça bilen 1 mimar arkadaşı daha çağırdık toplantılar için ve 4 kişi olduk.

2.hafta ve 3. haftada toplantı ve çalışmayla geçti. Ancak burada iş yapılma potansiyeli olmadığını anlayınca dönmeye karar verdik. 20 mart da geldiğimiz Rostov sınırına geçtik ama pandemiden dolayı kimseye geçiş izni vermiyorlardı. Akabinde  2-3 gün sonra Donetsk'lerin Rostov'a geçtiği haberi geldi.4 mart da yine gittik fakat herkes geçerken bize Rostov sınırı polisleri ve gümrük muhafaza ekipleri izin vermedi. Uçağımız var dedik yine olumsuz yanıtla karşılaştık.

28-29 Martdan sonra ise uçuşlarda kalmadı. Böylece Donetsk de umutsuz bir bekliyişe başladık. Arada Moskova'dan tahliye uçakları kalkıyordu ama Moskova Büyük Elçiliğine yazdığımız halde size Kiev bakıyor dediler.Kiev Büyükelçiliğine yazdık onlarda Moskova'ya yazın biz o bölgeye müdahele etmiyoruz dediler.

Belirsiz bir sürecin ortasında kalmıştık. Böylece Nisan, Mayıs,Haziran bitti. Temmuz ayı geldi. Moldova ve Belarus uçakları moskova' dan Türkiye'ye gidiyorlardı.Donetsk'lilere ise izin çıkmış geçiyorlardı.Umudumuzu yitirmedik yine gittik sınıra izin vermediler. Sükut-u Hayale uğradık bize dediler ki size izin veremeyiz ama uçuşlar var dedik. Onlar resmi uçuş değil dediler ve geri döndük. Umutlarımız tükemeye başlamıştı.

Onur Altınay anlatmaya devam ediyordu ve can kulağıyla onu dinliyorduk. Açıkçası diplomasi bu mudur diye düşünmeye başladım. Can kulağıyla anlattıklarına odaklandım.

UMUTLAR TÜKENDİ


Bu arada buranın İç İşleri Bakanlığı dilekçe vermemizi istedi ve yazı yazdılar. Geçiş izni için Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Moskova  iznini beklerken 9 Ağustos'ta  THY'larından uçak bileti aldık.İzinleri sorduk ancak Donetsk İçişleri bakanlığı izniniz gelmedi dedi. Biletler açığa çıkmış oldu. Sonra gittik Rostov gümrüğüne tekrar sorduk; "bakın günde 80.000 kişi Türkiyeye gidiyor bize niye izin vermiyorsunuz" dedik. Sınırdakiler bu sefer  bize "sizin vize ile ilgili sıkıntınız yok pandemiden dolayı bir talimat var Başkanlıktan, Donetsk'liler dışında kimseyi bırakmıyoruz dediler. Yani 3-4 milyon Donetsk'li çıkabiliyor ve biz Donetsk'de topu topu 4 turist çıkamıyorduk. Artık sinirlerimiz gerilmişti umutlarımız zaten tükenmeye başlamıştı. 21 Ağustos tarihine geldik ve halen gelen bir yazı yok,çok tedirgin olmutuk ve umutlarım tükenmişti.


Durumumuz içler acısıydı, hatta  basında bir tanıdık bulup yayın yapmaya çalıştık Arkadaşımın arkadaşı var bir gazetede iletişime geçtik canlı yayınlar yaptık sonucu olumsuzlukla bekledik.

Odesa konsolosluğuna yazdık.Ukrayna'dan çıkarsak sınırda yardımcı olabilir misiniz?

Yani bir de tutuklanmayalım dedik. Ayın 19'unda telefon cevabı geldi. Geldiğiniz sınırdan çıkın sınırda yardımcı olamayız. Bizim aramızda bozulmasın denildi. yın 19'unda Novarossiysk Konsolosluğuna yazdık. Onlarında bize cevabı yeni geldi.Cevap olumsuz size yardımcı olamayız dediler.

ZOR ZAMAN VE ÇIKIŞ YOLU

Asya Polis Teşkilatı (ASYAPOL) Kurucusu Talat Enverovic Çetin bize her koşulda destek oldu. İletişim kurdu. Ve bizim için çabaladı. Bu zor zaman da umutlarımız tükenmişken bir çıkış yolu oldu bize Kimdi peki Talat Enverovic ?

Rusya Milli Güvenlik Akademisi'nde Uluslar Arası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısıdır. Uluslararası hukuk ve ekonomi eğitimi almış Türk asıllı Rusya vatandaşıdır ve Rusya’da yaşamaktadır. Rusya’nın uluslararası ekonomik ilişkileri alanında yirmi yıllık tecrübesi vardır. Ayrıca Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki girişimcilerle ilgili de oldukça zengin bir deneyime sahiptir.

Başta Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şangay İşbirliği Örgütü üyesi devletlerde iş yapmaya gelen yabancı vatandaşlar ile bizzat ilgilenmekte, ülkeler arası ilişkilerin pekişmesine yardımcı olmaktadır. Yabancılar göç bürosundaki kayıttan başlayarak iş sonuçlanıncaya kadar bir çok problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. 

Türk Akımı‘nın isim babasıdır. Doğu Ülkelerinin Ortak bir Polis Teşkilatı kurması fikrini ortaya atmıştır. Onur Altınay ; Talat bey'den bahsederken gözleri doluyor bu zor zaman da bize çok yardımcı oldu gerçekten yürekli güzel bir insan onu tanımak gurur vericiydi diyor. 

Onur Altınay yaşadığı zorlukları öyle anlattı ki gerçekten orada mahsur kalmışzor durumda olduğumu hissettim gerçek bir hikaye böyle olmalı zorluklar ve sonunda ana vatana kavuşma mutluluk olayı bir gazeteci olarak içten yaşadım ve öyküleştirmeme sebep oldu. Onur Altınay'a bu anısını bizimle paylaştığı için kendisine Haber365 olarak teşekkür ederiz.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal