Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalı?

Kış mevsimiyle birlikte güçlü bir bağışıklığı duyulan ihtiyaç da artış gösterdi. Dr. Ender Saraç, 10 adımda bağışıklığı güçlendirmek için önemli tavsiyelerde bulundu. Bağışıklık nasıl güçlendirilir? Detaylar haberimizde...

21.01.2019-11:58 - (Son Güncelleme: 25.01.2022-12:07)

Kış mevsimiyle birlikte güçlü bir bağışıklığı duyulan ihtiyaç da artış gösterdi. Dr. Ender Saraç, 10 adımda bağışıklığı güçlendirmek için önemli tavsiyelerde bulundu.

Saraç, pandemi nedeniyle kişilerin hem ruhsal hem de bedensel olarak çok yorulduğunu yaşanan bu olumsuzluğun da bağışıklık gücünü azalttığını vurguladı. Bu dönemde güçlü bir bağışıklık sisteminin ne denli önemli olunduğunun bir kez daha anlaşıldığının altını çizen Saraç, bağışıklığa yönelik altın değerindeki tavsiyelerini aktardı.

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIĞIN SIRRI KALİTELİ UYKU!

Uykunun bağışıklık üzerindeki etkisini değerlendiren uzman isim şunları kaydetti: ''Çünkü iyi uyku hem melatonin salgılatarak hem de bedenin kendini yenilemesine imkan vererek bağışıklığı olumlu etkiliyor. Bazı ülkelerde öne çıkan pandemi döneminde uyku hormonu diye bildiğimiz melatoninin desteklenmesi fikri bana ters gelmiyor. Melatonini doğal yol ile vücuda salgılatabiliriz. En çok melatonin salgılatan gıda kızılcıktır. Daha sonra vişne, papatya, melisa, kedi otu, anason ve muz kabuğu sayılabilir. Uykuyu düzene sokmak için şekersiz kızılcık şurubu, vişne şurubu, papatya, melisa çayı ve muz kabuğu ekstresi hapları yararlı olabilir.''

ENFEKSİYONLARA KARŞI PROPOLİS!

Propolisin bağışıklık için oldukça önemli olduğunu söyleyen Dr. Saraç, şunları kaydetti: ''Arıların ürettiği ve bağışıklığı güçlendirdiği pek çok araştırma ile de desteklenen doğal bir ürün. Suda veya alkoldeki çözeltileri sindirim sisteminden emilebilir ve kullanılabilir hale getirir. Enfeksiyonlara karşı korunmada ve hatta tedavide etkilidir.''

VİTAMİN EKSİKLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?


Dr. Ender Saraç sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık için vitaminlerin önemini vurgulayarak şöyle dedi: ''D3 vitamini yumurta sarısı, yağlı balıklar, süt ürünleri ve mantarda bolca bulunur. Aktif hale gelmesi için güneşlenmek şart. Bu arada size mesleki bir sır vereyim: Normalde ben solaryuma karşıyım, cilt kanseri riskini ve lekelenmeyi artırır ancak aralık, ocak, şubat gibi güneşsiz havalarda ilaçla tedaviye rağmen yükselmeyen D3 vitamini varsa, tahlil yaptırıp muayene ettiğim bazı hastalara 10 günde bir kısa süreli solaryum öneriyorum. Hızla D3 vitamini yükseliyor ve kişiler bir anda canlanıyor. Bu arada eskiden olmayan D3 vitamini zehirlenmesini de görmeye başladık. Uzun süreli ve yüksek doz D3 vitamini kullanıyorsanız mutlaka arada kanda D3 vitamini düzeyine baktırın. D3 vitamininin verimli kullanılmasını sağlamak için beraberinde K2 vitamini alınması gerekir. Aksi takdirde damarda ve eklemlerde kireçlenme ve böbrek taşı riski oluşabilir.''

ÇİNKO BAKIMINDAN ZENGİN GIDALAR NELERDİR?

Kış aylarında çinko desteği bağışıklık için oldukça önemlidir. Çinko bulunan gıdalar ise şöyledir:

- Kabak çekirdeği

- Kırmızı et

- Kabuklu tam tahıllar


- Kabuklu deniz ürünleri 

- Antep fıstığı

- Ay çekirdeği

- Badem

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN C VİTAMİNİ KAYNAKLARI 

Güçlü bir bağışıklık için olmazsa olmazlardan birinin de C vitamini olduğunu söyleyen Dr. Saraç, ''Portakal, limon, mandalina, kivi, yaz domatesi, kuşburnu, greyfurt, taze yeşillikler, çilek, ahududu, genelde bütün ekşi meyveler, yeşilbiber, roka, maydanoz, tere, kuzukulağı, çiğ ıspanak, ananas iyi birer C vitamini kaynaklarıdır.'' dedi.


Umcanın önemini vurgulayan uzman isim, ''Umca, biloba bitkisinden elde edilir. Bağışıklık açısından önemli bir bitkisel kaynaktır.''  diyerek bu bitkinin önemini vurguladı.

Kara mürverin de bağışıklık güçlendirici bir faydası olduğunu ifade eden Dr. Saraç, ''Koyu kırmızı mor renkte bir orman meyvesidir. Bol C vitamini içerir ve bağışıklık güçlendirir. Güçlü bir antioksidandır. Beyaz kan hücrelerini artırır.'' dedi.

KOVİD-19’A KARŞI OMEGA 3

Dr. Ender Saraç, Omega-3’ ün özellikle Kovid-19 sonrası pıhtılaşma bozukluğuna karşı güçlü bir etken olduğunu söyleyerek, ''Bağışıklığı güçlendirir. Başta yağlı balıklar olmak üzere karideste hayvansal olarak omega 3 bulunur. Ceviz, keten tohumu, chia tohumu, semiz otu, haşhaş bitkisel olarak iyi kaynaklarıdır.'' diye ifade etti.

EKİNEZYA VE KEKİK MUCİZESİ


Ekinezyanın ve kekik yağının önemini belirten Saraç şunları kaydetti: ''Ekinezya bitkisi, kızılderililerden günümüze kalan bağışıklığı güçlendiren bitkilerden biridir. Uzun süre yüksek dozlu kullanılmamalıdır. Kısa süreli kullanımda yararlıdır. Kekik yağının içindeki karvakrol maddesinin bakteri, virüs ve mantarlara karşı ciddi bir mücadele gücü vardır. Suya 1-3 damla katılırsa virüslerin üremesini azaltır. Hatta maskenize bir damla damlattığınızda maskenin koruyuculuğunu destekler.''

KADINLARA ADAÇAYI ERKEKLERE İSE MATE ÇAYI ÖNERİLİYOR

Güçlü bir bağışıklık için tüketilmesi gerekenleri dile getiren Saraç, ''Soğan, sarımsak, karanfil, kekik, çörek otu, zencefil, zerdeçal, limon, kabak çekirdeği tuzsuz, tuzsuz ay çekirdeği, yağlı balıklar, zahter, organik yumurta, tulum peyniri, küflü peynir, ev turşusu, tarhana, boza, şalgam suyu, pırasa ve ceviz. Ayrıca kadınlara adaçayı, erkeklere ise mate çayı öneririm.'' dedi.

BAĞIŞIKLIĞI TEHDİT EDEN GIDALAR

Bağışıklığı tehlikeye sokan gıdalardan da bahseden Saraç, ''Hızlı karbonhidratlar, şekerli gıdalar, alkol, mısır şurubu, hamur işleri. Bu gıdaların fazla tüketimi, çok uzun süreli ve sık uygulanan açlık, protein ve vitaminden uzak, uzun süreli yapılan sert detokslar, tek yönlü beslenme, fazla fast food, şekerli ve asitli içecekleri seçmek, fazla GDO tüketimi, reçetesiz ve sık tüketilen kimyasal ilaçlar.'' diyerek uyarılarda bulundu.

DR.ENDER SARAÇ’TAN BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN ÇAY 


Zeytin yaprağı çayının bağışıklık güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Zeytin yaprağını aktarlarda bulmanın yanı sıra kişi evde kendi kendine de kurutabilir. Kurutulmuş yapraklardan 1 yemek kaşığı kadarını 1 su bardağı kaynamış suya atarak 10 dakika demlenmesini beklemek gerekmektedir. Süzme işlemi gerçekleştirildikten sonra zeytin yaprağı çayı tüketilebilir. Etkisinin görülmesi adına gün içerisinde 3 bardak tüketmek yeterlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal