Dondurmam Gaymak Nerede Çekildi?

Senaristliğini ve yönetmenliğini Yüksel Aksu’nun üstlendiği Dondurmam Gaymak, 2005 yılı yapımı bir bölge komedisidir. Muğla’nın küçük bir kıyı kasabasına dair hayatların gösterildiği filmde, orada yaşayan iyi niyetli bir dondurmacının da hikâyesi anlatılır.

16.07.2020-15:53 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-15:47) Dondurmam Gaymak Nerede Çekildi?

Dondurmam Gaymak’ta hiçbir oyuncu profesyonel değildir. Oynayanlar Muğla halkından seçilmiştir. Bu insanlara Mehmet Ali Alabora oyuncu koçluğu yapmıştır. Yalnızca başroldeki tiyatro sanatçısı Turan Özdemir profesyonel bir oyuncudur. Milas doğumlu müzisyen Tolga Çandar da filmde konuk olarak oynamıştır. Fakat, müzikleri sevilen grup Baba Zula’nın da desteğiyle oranın yerel müzisyenleri tasarlamıştır. Bu müziklerden özellikle ikisi ‘‘Nasip Dondurmaları’’, ‘‘Dondurmam Gaymak Ve Gaymak Rüyası’’ çok sevilmiştir.

Yüksel Aksu, aslen Muğla, Ula yöresinde doğduğu ve buralara vefa borcu olduğunu düşündüğü için, bu filmi bir hediye şeklinde çekmiştir. Bir zamanlar, orada yaşayan ve arkadaşı olan bir dondurmacının hayatından yola çıkarak, Dondurma Gaymak’ı hayata geçirmiştir.

Film, 90’lı yılların küçük bir kasabasında geçmekte olup, 25. Uluslararası İstanbul film Festivali’nde jüri özel ödülüne layık görülmüştür. Turan Özdemir de, 13. Altın Koza Film Festivali’nde (2006) en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır.

Dondurma Gaymak’la başarılı bir çıkış yakalayan isimlerden biri de Gülnihal Demir’dir. Sevimli görüntüsüyle, güleç yüzüyle ve yöreye ait çekici şivesiyle gönüllerde taht kuran Demir, daha birçok filmde ve dizide de aranılan yüzlerden biri haline gelmiştir.

Dondurmam Gaymak izleyicilerden de tam not alan, herkes tarafından beğeniyle karşılanan, samimi bir film şeklinde tarihe geçmiştir. Her zaman izlenebilecek bir yöre komedisidir. Muğla’nın sıcaklığı filmin her karesinde fazlasıyla hissedilir.

DONDURMAM GAYMAK FİLMİNİN KONUSU

Dondurmam Gaymak filminin konusu, ekonominin sertleştiği ve para üstüne dönen bir dünyada, saf kalma gayretindeki insanların mücadelesini anlatır. Filmin içeriği şu şekildedir:

Ege’nin şirin bir kasabasında dondurmacılıkla geçimini sağlayan Ali Usta, büyük bir dondurma şirketinin rekabetiyle karşı karşıya kalmıştır. Çevresi ona bu işten vazgeçmesini, artık çağın değiştiğini, kapitalist sistemle başa çıkamayacağını söyler. Ali Usta olanları kabullenemez. Değişime ayak uydurmak adına, bankadan kredi çekip kendisine küçük bir motosiklet alır. Onun arkasına monte ettiği malzemelerle, çevre bölgelerde satışlara başlar. Fakat, yaramaz çocuklar onun peşini bırakmazlar. Ali Usta, ayrıca, dondurmaları için reklam filmleri çektirmeye çalışır. Amansız rekabeti önlemek ve ekmek parasını alın teriyle kazanmak için her türlü çabayı gösterir.

DONDURMAM GAYMAK FİLMİ NEREDE ÇEKİLDİ?

Dondurmam Gaymak filmi nerede çekildi diye sorulduğunda, ilk elde, filmin yönetmeni Yüksel Aksu’nun memleketinde cevabı verilebilir. Keza, Yüksel Aksu Muğla’nın Ula yöresinin insanıdır.

Filmde, Ula ana merkezlerden biri gibi kullanılırken; onunla birlikte, Yatağan, Gökova ve Muğla merkez de plato biçiminde değerlendirilmiştir. Velhasıl, filmin başrol oyuncusu Turan Özdemir de Yatağan’da doğmuştur. Hatta, 2018 yılında kalp krizinden vefat ettikten sonra, buraya defnedilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal