Domatesin aslında göründüğü kadar masum olmadığını biliyor musunuz? Domatesin sağlığa zarar ve yan etkileri

Domates çok faydalı bir sebze olarak bilinmesine rağmen aslında kimsenin bilmediği yan etkileri ve zararları da vardır. Bizde yazımızda domatesin zararlarının neler olduğunu sizlerle paylaştık. İşte domatesin hiç bilinmeyen zararları…

28.06.2022-16:45 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-16:45) Domatesin aslında göründüğü kadar masum olmadığını biliyor musunuz? Domatesin sağlığa zarar ve yan etkileri

İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduran domates birçok yemeğinde baş tacıdır. Aslında oldukça faydalı bir sebze olan domatesin kimsenin bilmediği zararlı etkileri de vardır. Bizde domatesin zararlarına neler olduğunu sizler için araştırdık. İşte domatesin hiç bilinmeyen zararları…

Domatesin zararları nelerdir?

Her şeyin fazlası zarar diye boşuna dememişler. Fazla tüketilen domatesinde bir çok zararı vardır. Domatesin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri şu şekildedir:

İrritabl bağırsak sendromunu tetikleyebilir

Domates içerisinde bulunan likopen bağırsaklarda irritabl sendromu oluşmasına neden olabilir. Önemli bağırsak sorunları arasında yer alan bu hastalık dışkı yaparken ağrı ve aşırı rahatsızlık gibi belirtileri ortaya çıkarır. Günlük 30 mg’dan fazla likopen tüketilmesi de gaz, karın ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi mide problemlerine yol açabilir.

Böbrek taşına neden olabilir

Domates ve domates çekirdeklerinin içerisinde kalsiyumu oksalat yer alır. Böbrek hastalığı olan ya da böbrek sorunu yaşayan kişilerin domates yemesi böbreklerde zarara yol açabilir. Böbrek problemi olan bir kişinin sık domates tüketmesi içerisinde bulunan kalsiyum ve oksalatın böbreklerde birikmesi ile böbrek taşına dönüşebilir. Bu da kişilerde böbrek taşı problemini ortaya çıkaracaktır.

Domatesin Zararları

Alerji yapabilir

Aslında çok sık duyulmayan gıda enerjilerinden biri de domatestir. Bazı kişilerin domates içerisindeki proteine karşı bağışıklığı vardır. Vücudumuz bu proteini düşman olarak algılayarak savaş açmaya çalışır. Bunun sonucunda da kişilerde kaşıntı, ciltte döküntü, ürtiker, göğüs daralması, dudaklarda şişlik ve gözlerde yanma gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir.

Vitamin doz aşımı

Vitamin açısından oldukça zengin bir sebze olan domatesin bazı zararları da vardır. Orta büyüklükte bir domates tüketmek 1025 IU A vitamini, 17 mg C vitamini sağlar. Bu oranlar günlük A vitamini ihtiyacınızın yarısına denk gelirken C vitamini ihtiyacınızın da neredeyse tamamını karşılamaktadır. Normalden fazla tüketilen domates ise dolaşımına neden olur. Bu da kişiler de baş ağrısı mide bulantısı ve böbrek ağrısı gibi sorunlara yol açabilir.

Erkeklerde prostat bezi sorunları

Bilimsel çalışmalar doğrultusunda domates ve domates çekirdekleri içerisinde yer alan likopenin erkeklerde prostat bezinde çeşitli problemlere yol açtığı saptanmıştır. Aşırı domates tüketen Bir erkekte idrar yapmada zorluk, ereksiyon bozukluğu, idrar yolunda ağrı gibi üreme sistemini etkileyen problemler görülebilir.

Mide Sorunlarına Yol açabilir

Mide sorunları yapabilir

Eğer bir kişide mide ekşimesi, ülser, reflü gibi sorunların olması durumunda fazla tüketilen domates de zarar verecektir. Fazla tüketilen domates midede daha fazla asit salgılanmasına bu nedenle mide sorunlarını daha da artmasına neden olur. Domatesin asidik bir sebze olmasından dolayı midesi sağlıklı olan bir kişide bile bu tür problemlere yol açabilir.

Cilt sorunlarına neden olabilir

Bazı kişilerde domates yedikten sonra ciltte döküntü, egzama, kızarıklık ve kabarma gibi cilt problemleri de görülebilir. Bu nedenle az da domates tüketmekten kaçınmalıdır gerekir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal